Izaberite stranicu

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/14201003[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/6725/Mitropolit_Cetinje_14.02.2010.mp3]

IMG_0014.jpg

ЦЕТИЊЕ, 14. фебруара (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јутрос, на Бијеле покладе, Свету службу Божију у Цетињском манастиру.
„Оно што помрачује нас људе то је, прво, несавршенство наше природе“, рекао је Владика Амфилохије у архипастирском обраћању вјернима. „Оно што помрачује још дубље наш ум, наше срце и душу, то је наше отуђивање од Бога, удаљавање од Лица Божјега“.
„Зато је Црква и установила овај Свети пост, како би се у току тога поста уздржавали, не само од хране тјелесне која оптерећује човјекова чула, него да би постили и тјелесно и духовно, да би одсијецали од себе све оно што нас помрачује и удаљује од Господа, од сусрета са Њим, да се помиримо једни са другима и да се помиримо са Господом“, рекао је он.
Владика Амфилохије вечерас је у Цетињском манастиру са свештенством служио традиционалну службу праштања пред почетак Великог васкршњег поста.
„Сав овај пост није ништа друго до наш вапај, наша чежња да нас обасја свјетлост Лица Божијега, да се са Богом сретнемо, да се са Њим загрлимо, да се на прави, христолики начин загрлимо једни са другима и са свеукупном Божјом творевином“, објаснио је Владика.
„Почетак поста – изгнање из раја, отуђење од Лица Божјега, а завршетак поста – повратак у рај, сусрет са Лицем Божјим у свјетлости Христа Господа Васкрслога“, рекао је Митрополит Амфилохије пожељевши вјерницима да им Бог подари истрајности да препливају Свети пост, ослобађајући се од свега што их удаљује од Лица Божјега, што у њима рађа страх и тугу, да би умивени покајањем, очишћени душом и тијелом видјели Господа и свјетлост Његовог Васкрсења.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This