Izaberite stranicu

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/31201003[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/6690/05.02.2010_Primopredaja%20u%20Ct%20manastiru.mp3]

МАНАСТИР ЦЕТИЊСКИ 81250 Цетиње, тел. 041/231-021, cetinjskiman@t-com.me   Сједиште црногорских митрополита у последњих 500 година. Задужбина Ђурђа Црнојевића, господара Зете (крај XV в.). Стари манастир подигао је Иван Црнојевић 1484. г. а срушен је 1692. г. при упаду Сулејма-на Бушатлије на Цетиње. Обновљен од стране митрополита Данила Петровића почетком XVIII в. Тада је нови мана-стир подигнут на мјесту двора Ивана Црнојевића, при чему су са старог здања пренесени ктиторски натпис који се налази изнад улазних врата храма и грб Црнојевића узидан у спољну страну олтарске апсиде.  У манастирском храму Рождества Пресвете Богородице чувају се: мошти Св. Петра Цетињског, рука Св.Јована Крститеља, честица Часног Крста Господњег.ЦЕТИЊЕ, 01. фебруара (Светигора прес) – Јуче је у Цетињском манастиру извршена примопредаја игуманске дужности између досадашњег настојатеља Архимандрита Луке (Анића), који ће од сада бити настојатељ новооснованог манастира на Савиној главици у Грбљу и протосинђела Методија (Остојића), који ће од сада бити на челу цетињске манастирске обитељи.

Предајући игуманску дужност протосинђелу Методију, Архимандрит Лука је замолио манастирску братију да му опрости све што је вољно и невољно гријешио.

Сабрат манастира протосинђел Кирило (Бојовић) рекао је у име братије да су се у Цетињском манастиру у његовој бурној историји од времена његовог оснивача Ивана Црнојевића подвизавали бројни знани и незнани монаси, и да се историјски редослед игумана ове Свете обитељи може пратити тек у задњих око двјеста година.

„Отац Архимандрит Лука дошао је у ову обитељ прије многих од нас који смо сада овдје и један је од првих који су дошли под архипастирски жезал нашег Високопреосвећеног Митрополита Амфилохија, уочи Петровдана 1991. године. И врло брзо је, у својој ревности, постао јеромонах, а затим и настојатељ ове обитељи. Од тог времена он се трудио за ову обитељ. Многи данашњи игумани су изашли одавде, испод његове игуманске палице. Отац Лука је знао да нас утврди у вјери, да нас утјеши, да нам да поучан родитељски и братски савјет. На свему томе ми само можемо да му будемо благодарни и да га носимо у нашим молитвама“.

„Вјерујемо да ни он нас неће заборавити у својим молитвама, на новој њиви Господњој, на коју по својој жељи одлази да служи Господу. Његову молбу је, највише из здраствених разлога, уважио Високопреосвећени Митрополит Амфилохије и благословио му да пређе у нови манастир посвећен Светом оцу нашем Сави, који се налази на Савиној главици. С обзиром да то мјесто није просторно далеко, ми са њим и даље остајемо у заједници, и молимо га да нам опрости све што смо му у нашем знању или незнању нажао учинили. Ми знамо да ће нам то опростити и желимо му много успјеха на новој њиви Господњој“, рекао је отац Кирило.

Уз „Многаја љета“, нови игуман је старом игуману уручио поклон братије икону Светог Петра Цетињскога.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This