Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/27201006[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/6656/28.01.2010_Savindan%20u%20Skadru.mp3]

SS101990.JPGСКАДАР, 27.Јануар 2010.г. – На празник првог Српског Архиепископа и просветитеља Саве Света Литургија служена је у цркви Св.Тројице у Враки крај Скадра. Службу су служили протопрезвитер-ставрофор  Радомир Никчевић, директор И.И.У.Светигоре,  протопрезвитер Ђорђе Кнежевић, старјешина Храма Светог Јована Владимира у Бару и презвитер Љубомир Јовановић.

Светој Литургији је присуствовао велики број народа Скадра и околине, као и амбасадор Репбублике Србије у Тирани г.Мирољуб Зорић са сарадницима.

На крају Литургије вјерном народу обратио се о.Радомир истакавши значај и улогу Светитеља Саве у изграђивању Српског народа на свим просторима. О.Радомир је истакао да је овај дан и празник велики нарочито за српски народ у Скадру.

У наставку је одржана  и Светосавска академија, друга после 75 година  коју су припремала дјеца полазника курса Српског језика при удружењу Розафа-Морача са својим професорима Светозаром Ћираковићем, и теологом Александром Вујовићем. У програму су учествовали Гордана, Недјељко и Сања Ајковић, Бојан Брајовић, Измир и Анабела Мусић. На виолини је химну Светом Сави извео Емра Лекић.

У програму свечане академије учествовали су и гости из Бара, Културно Умјетничко Друштво Свети Јован Владимир са својим парохом протопрезвитером Ђорђем Кнежевићем, старјешином Саборног Храма Светог Јована Владимира у Бару. Њихов долазак у Скадар је још један од знакова нераскидивог јединства Српаког народа на овим просторима. Светосавску бесједу одржао је књижевник Бећир Вуковић.

Након Литургије и свечане академије у цркви програм је настављен у једном ресторану  гдје је КУД Свети Јован Владимир  наступило са својим репертоаром сплета народних пјесама и игара.

На ручку се предсједник удружења Розафа Морача г.Павле Брајовић  захвалио представницима Митрополије што су и ове године побринули око прославе Св.Саве у Враки и Скадру, као и на поклонима које је Митрополија Црногорско-приморска уручила учесницима Светосавке Академије.

А.В.

Pin It on Pinterest

Share This