Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/172010[/picasa]

Фотографије са Свете Литургије и Научног скупа на Михољској ПревлациЦЕТИЊЕ, 17. јануара (Светигора прес) – Поводом 790 година Митрополије црногорско-приморске у манастиру Светих архангела на Михољској Превлаци код Тивта, гдје је било првобитно сједиште Зетске епископије, данас је одржано литургијско сабрање са научним скупом на тему «Древно хришћанско и светосавско наслеђе у Црној Гори».

Научни скуп је организован поводом 1700 година Миланског едикта Светог цара Константина Великог, којим је хришћанство признато као слободна религија и поводом 790 година светосавске Зетске епископије са непрекинутим историјским континуитетом до данашње Митрополије црногорско-приморске.

Свету службу Божију служио је Високопреосвештени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, мјестобљуститељ Патријарашког трона СПЦ, уз саслужење Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија и диоклијског Г. Јована, уз молитвено учешће умировљеног Епископа захумско-херцеговачког Г. Атанасија.

реферати Епископа [audio:http://www.svetigora.com/files/audio/Naucni%20skup%20Prevlaka.mp3]

«Себе и вас подсјећам на Дух Божји, који се разгоријева једном и за свагда у нашем животу», рекао је у бесједи након читања Светог јеванђела Владика Јован. «Он долази свише и у нама разгоријева пламен вјере. Управо благовјесници тога огњенога крштења и покајања јесу били Свети апостоли и њихови наследници», рекао је он.

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/Zapis%20sa%20Liturgije%20na%20Prevlaci_17.01.2010.mp3]

«Са овога мјеста се разгранало велико стабло Цркве Христове», рекао је у бесједи на крају литургије Владика Амфилохије. «Из њега су израсле младице 45 епископа и митрополита зетских, црногорских и приморских. Међу њима је као украс управо Свети Евстатије Превлачки, архиепископ и просветитељ српски, а послије њега Свети Петар Цетињски и Свети свештеномученик Јоаникије, који је својим мученичким страдањем украсио и запечатио тај златни ланац светородне лозе Светих епископа који су одавде кренули и одавде проповиједали име Христово».

«Нека би њиховим молитвама Господ нас утврдио и ову Свету обитељ обновио да поново заблиста првобитним и још љепшим сјајем», рекао је Митрополит Амфилохије.

На спољнем зиду порте манастирске цркве на Михољској Превлаци данас је постављен и мозаик-икона са ликом Светог Трифуна поводом 1200 година преноса његових моштију у Котор.

Аудио записи реферата осталих учесника

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/Naucni%20skup_Prevlaka_2.%20dio.mp3] [audio:http://www.svetigora.com/files/audio/Naucni%20skup_Prevlaka_3.%20dio.mp3]

Након литургије одржан је научни скуп «Древно хришћанско и светосавско наслеђе у Црној Гори». Поред Митрополита Амфилохија и Епископа Јоаникија, Јована и Атанасија, на скупу су учествовали академик Зоран Лакић, протојереј-ставрофор проф. др Радомир Поповић, проф. др Мирко Томасовић, проф. др Ђорђе Јанковић, мр Младен Загарчанин, Предраг Лутовац, др Тибор Живковић, мр Катарина Митровић, Драган Ђурчић, јеромонах мр Никодим (Богосављевић), јереј мр Саво Денда, протојереј мр Велибор Џомић, протојереј Гојко Перовић, проф. др Славенко Терзић, монах мр Павле (Кондић), мр Будимир Алексић, мр Жарко Лековић, Предраг Вукић и Васко Костић.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This