Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/162010[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/6598/Mitropolit%20Kotor%20Liturgija_16.01.2010.mp3]

IMG_4894.jpg

КОТОР, 16. јануара (Светигора прес) –Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, Мјестобљуститељ Трона патријарарха српских, служио је јутрос Свету службу Божију у цркви Светог Николе у Котору, поводом 200-годишњице њене градње и 100-те годишњице њене обнове.

«Сабрали смо се да прославимо Име Божје и да заблагодаримо Господу, али и свима онима који су надахнути Духом Божјим, овдје на овом мјесту, прије двјеста година саградили овај храм Светом оцу Николају», рекао је Владика у архипастирској бесједи. «И који су прије сто година овај храм поново из темеља саградили, обновили, као и онима који су у наше дане, на челу са породицом Лазаревић, са вашим парохом оцем Момчилом Кривокапићем и свим другим добротворима и приложницима овај храм Божји обновили».

«Овај град је хришћански од древних времена, и у њему се слави име истинитога Бога кроз вјекове. Нека би Господ упокојио у њедрима Авраама, Исака и Јакова све оне који су љубили љепоту овога дома Господњег кроз вјекове, нека би благословио и укријепио, и преобразио у обиталишта славе Своје и оне који су у наше дане обновили овај Свети храм и себе уградили у њега», пожелио је Митрополит Амфилохије.

Након литургије Владика је додијелио архијерејска признања протојереју-ставрофору Момчилу Кривокапићу, Архијерејском намјеснику бококоторском, и породици Војина Лазаревића.

У поподневним часовима Митрополит Амфилохије је положио камен темељац храма преподобне Матроне Московске у Грбљу и посјетио храм Светог Илије на грбаљском брду Сутулија, као и новоосновани манастир Светог Саве на Савиној Главици у Доњем Грбљу.

У вечерњим часовима Митрополит Амфилохије је замонашио послушницу манастира Бања код Рисна сестру Марију која је добила монашко име Аполинарија.

«Као што је Света Аполинарија принијела себе на жртву, испуњена христољубљем и богољубљем, тако је, ево, и наша сестра Аполинарија одлучила пред Богом, анђелима и пред људима да и она хоће да се угледа на њу, а кроз њу и преко ње и на Пресвету Дјеву и на Самога Сина Божијега. Нека би те Господ, сестро Аполинарија, утврдио молитвама твоје небеске покровитељке силом Духа Светога да заиста достојно носиш име ове Свете дјеве Христове до последњега твога издисаја», рекао је Владика Амфилохије.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This