Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/152010[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/6597/15.01.2010_Duhovna%20akademija%20i%20izlozba.mp3]

DSC_0058.JPGКОТОР, 16. јануара (Светигора прес) – У которском Дому културе синоћ је одржана свечана академија поводом 200-годишњице которске катедралне цркве Светог Николе, 100-те годишњице њеног обновљења и поводом 170 година Српског пјевачког друштва «Јединство».

Овом изузетном духовном и културном догађају присуствовали су Мјестобљуститељ Трона патријараха српских Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, Преосвећена Господа Епископи захумско-херцеговачки Григорије и умировљени Владика Атанасије (Јевтић), амбасадори Русије, Украјине и Аустрије у Подгорици Њихове екселенције Јаков Герасимов, Оксана Сљусаренко и Мартин Памер, савјетник предсједника Србије Млађен Ђорђевић, представници политичког, културног, привредног и јавног живота и бројни грађани Котора.

_MG_3856.jpgОвим поводом отворена је и изложба Вељка Михајловића «Манастир Жича» о којој је говорила историчар умјетности Татјана Кријешторац.
Након благослова Владике Амфилохија на академији су говорили предсједник Српске Православне Црквене Општине Котор Господин Владимир Липовац и Предсједник СПД «Јединство» господин Војин Лазаревић.

У поздравној ријечи Владимир Липовац је подсјетио да је током прошле године храм обновљен, «када је засијао у свом пуном сјају захваљујући првенствено великом донатору породици Лазаревић. Данас обновљени храм Светог Николе заједно са црквом Светог Луке, Српским палацом, у којој се налази Музичка школа и кућом Ломбардића, у којој су боравили Свети Петар Цетињски и владика Петар II Петровић Његош, заокружују један диван которски трг, некада не без разлога назван Пјаца Грека. Жеља нам је да саборни катедрални храм Светог Николе буде симбол наше љубави и слоге у којем ће православни вјерници упућивати своје молитве Свевишњем Богу и да буде стјециште свих људи добре воље», казао је Липовац.

DSC_0061.JPGПредсједник Српског пјевачког друштва «Јединство» Војин Лазаревић, навео је да су се кроз живот и историју «Јединства» провлачиле као каква благотворна нит непрекидно четири линије. «Стална борба за очување вјере и особености, настојање да се подигне културни ниво, борба за ослобођење и уједињење Словена и борба и настојање да се очувају односи свих конфесија у Котору и Боки. Ништа од овог није било лако, јер сопствена и туђа прошлост су правиле препреке, без обзира да ли је иза њих стајала Венеција, Османлијска царевина или неки други крупан интерес», казао је Лазаревић. Он је додао да је историја «Јединства» понос и прошлост српског живља у Боки, заједничка нада и вјера свих народа Боке и Далмације и људи на Јадранској обали «још из оних времена владања Млетачке републике и Аустро-угарске».

На академији су, претходном заједничком одлуком Црквене општине которске и Управе СПД «Јединство додијељене изванредне награде «за изванредне заслуге за развој Цркве и друштва» Високопреосвећеном Архиепископу Цетињском Митрополиту црногорско-приморском Господину Амфилохију, Архијерејском намјеснику бококоторском протојереју-ставрофору Момчилу Кривокапићу и породици Војина Лазаревића.

_MG_3956.jpgСрпско пјевачко друштво «Јединство” званично је регистровано 1839. године иако је деловало још од 1830. године, када су његови чланови пјевали на сахрани Светог Петра Цетињског. Те 1839. године основано је и Панчевачко певачко друштво. Которски хор је годину дана млађи, али су, како кажу, најстарији на Балкану, јер је Панчево у Панонији.

У 170 година овим хором, који је своју дјелатност прекидао у вријеме ратова, последњи пут за вријеме НАТО бомбардовања 1999. године, дириговали су Чех Буреш, Антун Шулић, Антун Хомен, Трип Томас, неколико Руса, као и Антун Шулц, Аустријанац, који је као дугогодишњи диригент Друштва касније прешао на Цетиње и на текст проте Јова Сундачића, члана СПД “Јединство”, касније секретара књаза Николе, компоновао прву црногорску химну „Убавој нам Црној Гори”. Последњу деценију и по „Јединством” диригује професор Цетињске Богословије ђакон Михаило Лазаревић.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This