Izaberite stranicu
[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/6591/15.01.2010_Saopstenje%20Mitropolije.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 15. јануара (Светигора прес) – Након више од двије деценије од ископавања посмртних остатака, посљедњих дана се коначно у широј јавности покренуло питање времена, мјеста и начина сахране Господара Зете и Црне Горе и оснивача Цетиња Ивана Црнојевића. Нажалост, као и у мноштву других ситуација, и овом питању, приступа се непромишљено и политикантски.

Господар Иван Црнојевић, као владар Зете, данашње Црне Горе и утемељивач Цетиња, личност је која је била запостављена деценијама, због разних идеолошких разлога, те га је данас потребно сагледати без икаквих идеолошко-политичких предрасуда.

Ово, прије свега, захтјева поштовање чињенице да је само Цетиње саткано око старог Манастира на Ћипуру, и да је ктитор овог Манастира био управо Иван Црнојевић. Бојимо се, да без искреног односа према овој чињеници, нема и неће бити искреног односа према једној од најзначајних личности Црне Горе.

Манастир Цетињски је био и остао кичма народа и престонице Цетиње, и тежиште културног и просвјетног живота тадашње (па и данашње) Црне Горе што потврђује и чињеница да је и његов син Ђурађ, прву ћириличну штампарију основао управо при Манастиру Св. Николе на Ободу и при Цетињском манастиру.

Господару Ивану Црнојевићу је мјесто у светињи којој је био ктитор и задужбинар, по древном средњовјековном обичају, који смо дужни поштовати, какав год имали однос према Цркви. Неопходно је имати поштовање према личности Ивана Црнојевића и поштовати његове свјетоназоре и завјештање, а они су, како се види из Повеље (хрисовуље) Цетињском манастиру, а и из живота и труда свих Црнојевића били јасно православно-хришћански. Црква Св. Георгија, коју је подигао други Господар, тадашњи књаз, доцнији краљ Никола, сачувала је мјесто починка за Ивана Црнојевића и оно се и данас чува о чему свједочи и постојећа плоча на мјесту његовог погреба.

Добро је што је Влада Црне Горе израдила програм „Цетиње – град културе 2010-2013“ с циљем да Цетиње васкрсне као државна и културна престоница Црне Горе, али није добро што није укључила и Митрополију Црногорско-приморску, која је најстарија институција са непрекинутим континуитетом, како на Цетињу, тако и Црној Гори. Представници Митрополије би свакако дали немјерљив допринос управо у тумачењу почетака и темеља на којима су утврђени и Црна Гора и Цетиње. Дакле, сматрамо апсолутно непотребним било какво одређивање другог мјеста сахране о коме ће, како се каже, „одлучивати експерти“.

С друге стране, сасвим је умјесна изјава из Министарства културе да оно „није надлежно да одлучује о вјерским церемонијама“. Овакав приступ државних органа би могао да буде примјер за будућа поступања. Надлежна за одлучивање о „вјерским церемонијама“, у овом случају, о поретку Православне Цркве, може бити само Православна Црква, у овом случају Митрополија Црногорско-приморска, која и данас као и вјековима има своје сједиште у обновљеној задужбини Ивана Црнојевића – Цетињском манастиру.

Надајмо се да ктитор Иван Црнојевић неће бити отет из своје задужбине, као што је већ доста отето од Цетињског манастира, противно његовој вољи и Божјој и људској правди, и да ће коначно бити испоштован захтјев Митрополије о његовом повратку у његову гробницу и задужбину.

ИЗ МИТРОПОЛИЈЕ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКЕ

Pin It on Pinterest

Share This