Izaberite stranicu

протопрезвитер мр ВЕЛИБОР Џомић парох VI подгоричке парохије, Саборни храм Васкрсења, 81000 Подгорица, тел. 069.550.405 vdzomic@t-com.me; (рођен 13.12.1969. године у Краљеву, Правни факултет завршио 1999.г. у Крагујевцу. Рукоположен у чин ђакона 28.08.1998. године, a y чин презвитера 06. маја 1999. године.)Протојереј мр Велибор Џомић

СПРИЈЕЧИО САМ ВРИЈЕЂАЊЕ И ПСОВАЊЕ ЦРНЕ ГОРЕ
И ЦРНОГОРАЦА У ЦРКВЕНОЈ ПОРТИ

У „Вијестима“ од 14. јануара ове године објављен је текст под насловом „Џомић отјерао екипу ТВ Вијести“ у коме сам неправедно оптужен „за изазивање инцидента на дочеку Православне нове године тјерањем екипе ТВ Вијести док је на бини снимала младиће који су показивали три прста“.

У тексту је објављено више нетачних навода, а прећутано је оно што се заиста и догодило.

Екипа ТВ Вијести је без најаве дошла у порту Цркве Светога Ђорђа. Међутим, не само да се, као што и новинарска правила налажу, нису јавили домаћину скупа него су, из својих разлога, снимали двојицу екстремних младића који су, не са бине, како је погрешно наведено, него изван службеног и ограђеног простора на евидентно задовољство новинарке позирали урлајући и псујући Црну Гору и Црногорце. С обзиром да се на тај начин вријеђа не само достојанство Цркве и Црне Горе, порте као свештеног простора и празника, али и људско достојанство, реаговао сам тражећи да се таква скаредност у црквеној порти прекине. Након што је, очевидно неискусна, али и због непоседовања такве „екслузиве“ незадовољна новинарка почела да ме учи своме послу, захтијевао сам да напусте црквену порту.

Уз дужно и до сада безброј пута исказано поштовање према новинарској професији, као и према новинарима из „Вијести“ (о чему више њих може да посвједочи), дужан сам да саопштим да храм и црквена порта првенствено представљају мој радни простор, а новинара само након добијене дозволе за снимање.

Исти младићи су, непосредно прије ове сцене, и од новинара и сниматеља њемачке АРД телевизије захтијевали да их снимају, али то искусним професионалцима није ни пало памет него су отишли на мјесто које је било предвиђено за представнике бројних медија.

Није тачно ни да сам изјавио да РТВ Вијести представља „Милову телевизију“. Такав навод само говори о намјери да се овај догађај беспотребно и политизује и екстремизује.

Нетачно је да сам изјавио да ме је новинарка вријеђала и псовала. Из моје изјаве се јасно види да ја то нисам рекао.

Залажем се за пуну слободу и креативност свих новинара, па и новинара ТВ Вијести. Такође, против сам било каквог насиља над новинарима. Али, сам итекако против насиља и злоупотреба новинара над људима и институцијама. Новинарска слобода јесте велика, али није неограничена. Ограничена је људским достојанством и новинарским етичким кодексом. То, као и домаћински ред и поредак, мора да важи за све, па и за новинаре и сниматеље ТВ Вијести у богомољама свих конфесија.

Pin It on Pinterest

Share This