Izaberite stranicu

5. јул 2009 - Подвраће-Шобајићи код Даниловграда; Освећење обновљене Цркве Св. Николаја и Литургија - ГАЛЕРИЈА

5. јул 2009 - Подвраће-Шобајићи код Даниловграда; Освећење обновљене Цркве Св. Николаја и Литургија - ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ, 05. јула (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије освештао је данас обновљену цркву Светог Николаја Мирликијског у селу Подвраће – Шобајићи код Даниловграда и у њој са свештенством служио Свету архијерејску литургију.

«Они који су били најблискији Господу, они су и даље настављали да на најчудеснији начин свједоче и потврђују Свете истине», рекао је у архипастирској проповиједи Владика Амфилохије. «Да их јављају, објављују, да их чувају у своме срцу и да их откривају другима. Тајне људске, тајне Божије, тајне историје, тајне смисла нашега људскога живота. Међу те Свете Божје људе спада и свештеномученик Јевсевије, кога ми данас славимо, међу њих спада и Света Анастасија, мајка Светога оца нашега Саве, супруга Светог Симеона Мироточивога», рекао је он.

«Она је била Света Божја душа, била и остала светитељка, супруга Светога мужа, мајка двојице Светих синова, Светога Саве и Светог краља Стефана Првовјенчанога. Светога архиепископа и утемељитеља Српске Цркве и Светога творца и утемељитеља српске државе. Можда нема ниједног народа на земљи, осим српскога, коме је светац коријен његове душе, његове духовности, његове културе и просвете, његовог знања и познања Светих тајни», казао је Митрополит Амфилохије.

«Свети Сава и Свети Стефан Првовјенчани су били носиоци Светих тајни, боговици, као и њихова мајка Света Анастасија. Такви видиоци тајни Божјих био је и Свети Василије Острошки Чудотворац, у подножју чијег Светог ћивота се налазимо. И ова његова гора је равна оној гори на којој је Мојсије сазнао велике и Свете тајне Божје, и видио их. Равна је и оној гори Сионској на којој је сишао Дух Свети у виду огњених језика. Јер и овдје, на овом мјесту, око моштију Светог Василија, као сасуда Духа Светога, роје се Божја чудеса, Божја виђења, Божја јављања, Божја оздрављења, безбројна оздрављења душа и тијела», подсјетио је Митрополит црногорско-приморски.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This