Izaberite stranicu
4. јул 2009 - Голубовци; Освећење обновљење Цркве Св. Петке и Литургија

4. јул 2009 - Голубовци; Освећење обновљење Цркве Св. Петке и Литургија

ЦЕТИЊЕ, 04. јула (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије освештао је данас обновљену цркву Свете Петке у Голубовцима и у њој служио Свету архијерејску литургију.

«Света тајна крштења, која је улазак у Цркву Божију, није неки свакодневни обичај, него је то велика тајна новог рођења», рекао је Владика у архипастирској бесједи вјерницима на литургији током које је Свету тајну крштења примило 11-оро слугу Божјих. «Човјек се два пута рађа на земљи. Први пут се роди од оца и мајке, али је то рођење не за вјечност и непролазност, него за овај пролазни земаљски живот. И ако би се човјеково рођење ограничило само на ово тјелесно рођење, онда људски живот не би имао истинског и правог смисла», рекао је он.

4. јул 2009 - Бар; Освећење темеља Саборног храма Св. Јована Владимира - ГАЛЕРИЈА

4. јул 2009 - Бар; Освећење темеља Саборног храма Св. Јована Владимира - ГАЛЕРИЈА

«Тек онда рођење добија прави смисао, и човјек рођени добија прави смисао када његово рођење није рођење за смрт него за бесмртност, за непролазност, за вјечност. Управо то и значи рођење водом и Духом», објаснио је он.

«Човјек је створен по слици и прилици Бога. Он носи у себи сву земљу и сво небо, али и лик Самога Бога. Поставши вјечна и бесмртна бића ми смо дужни да живимо сагласно печату Духа Светога који смо примили», рекао је Владика.

«Ми хришћани смо царски синови, јер смо на себе примили печат вјечнога и непролазнога Цара. Ми смо Божји изабраници. Онај који се крштава и миропомаже постаје изабраним Божји. Бира га Бог између милиона и поставља га на царски престо Свој и призива га да заједно са Њим сједи и у времену и у вјечности», објаснио је Архиепископм цетињски.

«Није, дакле, обичај обични крштење, него је велика и Света тајна и најдубља истина нашега живота», закључио је Митрополит Амфилохије.

Владика Амфилохије освештао је вечерас темеље храма Светог Јована Владимира у Бару након бетонаже темељне плоче.
С.Ж./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This