Izaberite stranicu

Из штампе је изашао Духовски број Светогоре, образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. Нови број међу своје странице је смјестио најважније догађаје који су се збили за ових педесет дана између Васкрса и Духова.Насловна страна највише говори о самом садржају броја.
Бесједом коју је Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски, Митрополит црногорско-приморски Амфилохије изговорио на Духове прије четири године, Светигора уводи читаоце у тајну овог празника, који је уједно и празник Цркве. У том свијетлу је текст оца нашег Јустина Поповића, који се бави учењем светог Василија о Духу светом у Цркви.
Иначе, ове године се обиљежава 1630 година од упокојења светог Василија Великог. То је један од јубилеја којем је овај број посветио пажњу. Српска црква је прије 790 година добила самосталност, чиме се бави чланак Рајка Кривокапића. Прије 1140 година упокојио се словенски мисионар свети Кирило, а прије 210 година руски мисионар на поетском плану, пјесник А. С. Пушкин.
Најважнији догађај који се збио у Српској православној цркви за ових педесет дана је Помијесни сабор Српске православне цркве, са чијег засиједања ће вас на првој страници дочекати саопштење.
Поред богословског текста о светом Василију Великом, овој рубрици се придружује занимљив рад Хелене Блер, православног иконописца, под називом „Символика боја иконе Силазак Христов у ад“, који спаја богословље и умјетност. Умјетности припада и радио-драма Зорана Ристовића „Јутро у Острогу“,која је заступљена у часопису, као и поезија оца Бориса Брајовића, редови о музици Епископа Варнаве Настића, приказ Весне Тодоровић о „Деспи“ краља Николе.
На насловној страни је упечатљива фотографија са литије посвећене светом Василију Острошком – Једине ријеке која тече узводно, какав је назив репоретаже о прослави овог празинка. Ту је и приказ нове монографије у издању Светигоре о нашем највећем чудотворцу светом Василију, као и приказ књиге „Положи наду на Гопода“ о почившем архимандриту оцу Лазару, обновитељу Острошког манастира и монаштва у Црној Гори.
И у овом броју мјеста је нашла медицина, затим рубрика о породици. Мајка осморо дјеце преноси своје искуство родитељства. На ово се надовезује својим смислом, други дио радо слушаног предавања др Антуна Лисеца О разлозима против контрацепције, стерилизације, вјештачке оплодње и утробног чедоморства. О подвижништву говори старац Јефрем Филотејски, а ту је и јеванђелско слово о Вазнесењу Господњем.
На самом крају је незаобилазна хроника значајних догађаја из живота Православне цркве широм свијета и хроника Митрополије црногорско-приморске. Нови број Светигоре обавјештава заинтересоване о конкурсу за упис у Богословије СПЦ.

С.Ж.

Pin It on Pinterest

Share This