Izaberite stranicu

Насловна '"Црногорска лажна црква"ЦЕТИЊЕ, 25. маја (Светигора прес) – У Духовном центру Црквене општине Подгорица синоћ је промовисана књига «’Црногорска’ лажна црква» аутора протојереја Велибора Џомића.

«Књига јесте, уствари, својеврсна спрдња на рачун онога што се дешава у Црној Гори», казао је Архијерејски намјесник бококоторски протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић. «Отац Велибор на један духовит начин говори на рачун оних о којима се не може говорити озбиљно. Јер, ко може узети за озбиљно нешто што није Црква», објаснио је он.

«Ми кажемо: вјерујем у једну, Свету, саборну и апостолску Цркву. Њу је основао Сам Господ и она није земаљска категорија. И сад замислите некакву организацију регистровану у полицијској станици. Они немају крштенице, него чланске карте са рубриком до 2020. Отац Велибор се шали и каже да им тада истичу таблице», рекао је он.

«Идеја да се роди ова књига припада Славици Јововић, бившој уредници београдског дневника ‘Глас јавности’, која ме је негдје у априлу 2007. године, након оног атака на Цетињски манастир замолила да једном недјељно, из свог угла, читалаштву у Србији, које је било збуњено слушајући све оно што долази из Црне Горе, пишем шта се то стварно овдје догађа», објаснио је отац Велибор Џомић генезу настанка ове књиге. «Ова књига је тако хроника седамдесет седмица живљења у Црној Гори и сусретања са разним аветлуцима који су се овдје догађали. Ја сам само држао оловку и биљежио оно што мисли и осјећа и што је став православног народа и Цркве кроз вјекове о таквим појавама», казао је он.

О књизи су још говорили историчар Жарко Лековић и карикатуриста Баћко Милачић.

Р.В.

Аудио извјештај

Pin It on Pinterest

Share This