Select Page
kirilo_3

Свјатјејши Патријарх Московски и све Русије Г.КИРИЛ

МОСКВА, 2. фебруара 2009.г.– Патријарх московски и све Русије Кирил казао је да је његов главни задатак очување јединства Цркве и уцрковљење Руса. То саопштава Интерфакс-Религија.

Послије интронизације у Храму Христа Спаса, која је протекла 1. фебруара Патријарх је изјавио: „Предмет наше посебне бриге је омладина, којој је нарочито данас потребно духовно руковођење. У епоси моралног релативизма, када пропаганда насиља и разврата краде душе младих људи, ми не можемо спокојно чекати, када ће се омладина обратити Христу“.

Такође је Патријарх казао да је његов задатак да не допусти да раличита мишљења прерасту у раскол и лажна учења. Патријарх се мора бринути о томе да свака личност у свој својој непоновљивости нађе своје мјесто у црквеном организму и да у исто вријеме различита мишљења не наруше љубав и не ослабе опште напоре на изградњи дома Божјег“, истакао је поглавар Руске православне цркве.

Осим тога, Патријарх је пожелио да ријечи његовог претходника Алексија Другог буду пророчке: „Русија која је дала свијету многе подвижнике вјере и богобојажљивости, која је градила храмове у градовима и срцима, који цијелом свијету сијају љубављу и истином, да буде Света Русија“.

Нови предстојатељ је казао такође да је Патријарх чувар унутарњег јединства Цркве и заједно са сабраћом епископима чувар чистоте вјере. Зато је посебан знак Божји Свјатјејши Кирил видио у томе што је његово устоличење било на дан светог Марка Ефеског – одважног заштитника и поборника православне вјере“.

Извор: Правмир.Ру
С руског: Марија Живковић

Pin It on Pinterest

Share This