Select Page

НОВИ МОСКОВСКИ ПАТРИЈАРХ КИРИЛ

НОВИ МОСКОВСКИ ПАТРИЈАРХ КИРИЛ

МОСКВА, 27. јануара – Нови руски Патријарх је Митрополит смољенски и калињинградски Кирил.

Чланови техничке комисије на челу са њеним предсједником Митрополитом јекатеринодарским и кубанским Исидором пребројали су преко 700 гласачких листића и објавили да је шеснаести Патријарх московски и све Русије Митрополит смољенски и калињинградски Кирил. Шеснаести Патријарх московски и све Русије изабран је тајним гласањем

На засједању Помјесног сабора 27. јануара Митрополит мински и слуцки Филарет, Егзарх цијеле Белорусије, објавио је да повлачи своју кандидатуру у корист Патријарашког мјестобљуститеља, тако да је избор обављен између два кандидата: Митрополита смољенског и калињинградског Кирила (Патријарашког мјестобљуститеља) и Митрополита калушког и боровског Климента.

Митрополит Филарет је истакао да је доста размишљао о своjој одлуци и захвалио је сабраћи архијерејима за указано му повјерење. „Ми смо обавезни да се консолидујемо пред избором Патријарха“, казао је он. Митрополит Филарет је изразио жељу да Сабор буде свједочанство јединства епископата, свештенства и мирјана у Духу Светоме.

Pin It on Pinterest

Share This