Izaberite stranicu

20.01.2009.г. Испред цркве Св.Јована у Бајицама - ГАЛЕРИЈА

20.01.2009.г. Испред цркве Св.Јована у Бајицама - ГАЛЕРИЈА

20.01.2009.г. Ивјштај о.Гојка Перовића Радио СветигориЦЕТИЊЕ, 20. јануара (Светигора прес) – Јаке полицијске снаге спријечиле су јутрос физичким насиљем свештенство Цетињског архијерејског намјесништва да служи литургију у цркви Светог Јована Крститеља у Бајицама код Цетиња, која данас прославља своју славу.

Кордон специјалаца освануо је око цркве, а када су свештенство и вјерници покушали да уђу у храм, полиција је примијенила физичку силу. Један од полицајаца је након примјене силе говорио «немојте да нас провоцирате», док је други «објашњавао» сопствене поступке ријечима «ми радимо свој, а ви радите свој посао».

Цетињско свештенство онда је испред кордона одслужило молебан Светом Јовану и Мајци Божијој.

Затим су парох подгорички протојереј Драган Митровић и шеф кабинета Митрополита Црногорско-приморског протојереј Радомир Никчевић у храмовској порти под отвореним небом служили Свету литургију.

Све то је из непосредне близине посматрала групица припадника секте анатемисаног распопа Дедеића, која се повукла након што је почела Света служба Божија.

Ректор Цетињске Богословије и цетињски парох протојереј Гојко Перовић казао је након литургије Радио-Светигори да га је командир цетињске полиције Иван Раичевић јутрос око шест часова обавијестио да је «наређење с врха» да нико данас не може ући у цркву у Бајицама.

«Ово је, мислим, први пут у новијој црногорској историји да полиција примјењује физичко насиље према православном свештенству. Нама није преостало ништа друго до да одслужимо литургију испред бајичке цркве», рекао је он.

Он је најавио да ће консултовати чланове Правног савјета Митрополије о правним потезима поводом овог догађаја.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This