Select Page

Дочек Православне Нове Године у Подгорици - ГАЛЕРИЈА

Дочек Православне Нове Године у Подгорици - ГАЛЕРИЈА

Молебан за срећно и благословено Ново 2009. љето доброте ГосподњеЦЕТИЊЕ, 14. јануара (Светигора прес) – Православни вјерници су и ове године у Подгорици приредили дочек Нове године по јулијанском календару.

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је тачно у поноћ молебан за ново љето доброте Господње пред црквом Светог Ђорђа под Горицом, уз саслужење свештенства Митрополије Црногорско-приморске и молитвено учешће више хиљада грађана.

«Нека је, драга браћо и сестре, срећна и благословена нова година доброте Господње», пожелио је Владика обраћајући се вјерницима након молебана. «Нека би ова година била обнова свега часнога и честитога у нашим срцима, у срцима свих људи. Нека би се сви обновили Оним Који је једино ново под сунцем, Христом Богом нашим од Дјеве рођеним и на данашњи дан обрезаним», рекао је он.

«Да подари слијепима вид, да ослободи потлачене, а колико их је и данас у свијету потлачених и понижених… Да позива све људе и све народе да се причесте, да приме квасац Његове вјечне новине и обнове. Зато се помолисмо Господу да у овој години која је пред нама међу нама нестане и престане свако непријатељство, сваки немир и међусобне борбе, заваде и омразе. Да нам Он подари мир, Он Који је вишњи небески мир. Да нам подари јаку и нелицемерну љубав, долично уређење и устројство нашега људскога, земнога, личнога, друштвенога, државнога и свеукупнога живота», рекао је Митрополит Амфилохије.

«Помолили смо му се да нас у све дане нашега живота избави од глади, од помора, од земљотреса, поплаве, града, пожара, од најезде туђинаца, од међусобнога рата, од сваке смртоносне болести, невоље и нужде. Њему се молимо и Њему се једином клањамо, Њему једином служимо и у Њему налазимо ту новину која нас обнавља и која нову годину чини истински новом», нагласио је Митрополит Црногорско-приморски.

«Онај који се на Њему темељи и гради – за њега нема кризе. Данас у свијету, у времену када је свијет богатији него икад, највише се говори о кризи, финансијској, економској. Међутим, заборавља се да се та криза рађа из дубоке кризе вјере у живога Бога, у неуништивост добра и правде, поштења и честитости. И сваки она који на томе темељу гради своју заједницу, своје друштво, свој живот – нема разлога да се боји било какве кризе. Онај који гради на лажним темељима, који отима од других, који гради своју судбину на ономе што данас јесте а сјутра није, на пролазним вриједностима – тај је непрекидно у кризи, јер је у његовим темељима нестабилност, несигурност, смртност, распадљивост и пролазност. А ми се темељимо на ономе што је бесмртно, што је вјечно, увијек ново, што никада неће застарати, на Ономе Који обнавља и небо и земљу», закључио је Владика Амфилохије.

Присутнима се обратио и Виктор Петрович, главни атаман свих Козака Русије.

Приређен је и велики ватромет, а прије молебана сабрани народ се, упркос киши, забављао уз наступе пјевача Добривоја Топаловића и Наташе Ђорђевић и трубача из Гуче. По Митрополитовом благослову организовано је и прикупљање прилога за страдални народ на Косову и Метохији у оквиру акције «Колико Косова у мени».

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This