Izaberite stranicu

Слава Манастира Дуљево - ГАЛЕРИЈА
Слава Манастира Дуљево – ГАЛЕРИЈА

09.Јануар 2009.г.Бесједа +АЕМ Амфилохија Манастир Дуљево ЦЕТИЊЕ, 09. јануара (Светигора прес) – Светом архијерејском литургијом, коју је служио Високопреосвећени Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије са свештенством, и резањем славског колача данас је у манастиру Дуљеву у Паштровићима прослављен празник Светог архиђакона и првомученика Стефана који је храмовска слава овог манастира.

У арипастирској бесједи Митрополит Амфилохије је говорио о неизрецивој и неописивој тајни Христовог Рождества. «То је тајна рођења на земљи Онога Који се родио из утробе, дубина Божјега бића прије зорњаче звијезде, Који се родио прије свих времена, свих творевина и свих вјекова», рекао је он.

«То је рођење Њега као Спаситеља, као Искупитеља, као Творца кроз Кога је све постало, као вјечног Логоса Божјег Који се рађа од Духа Светога и Пресвете Дјеве, Који постаје човјек. То је обећање Божје првим људима, првом човјеку Адаму, обећање које му је дато послије његовог пада, послије његовог отпада од Бога, послије помрачења његовог ума и његовог срца када је изгубио сладост раја и тајну Боговиђења и Богознања. А изгубио је зато што је кренуо да се, намјесто Творцу, клања творевини», објаснио је Владика Амфилохије.

«И кад је дошла пуноћа времена, онда посла Господ Сина Свог јединородног да сваки који вјерује у Њега не погине него да има живот вјечни. Њега рођеног из дубина Божанског бића прије свих вјекова, рођеног у времену од Духа Светог и Пресвете Дјеве, Њега Богочовјека, савршеног Бога и савршеног човјека ми прослављамо, прослављамо Његово Рођење на овај Свети празник, на Божић» казао је Митрополит Црногорско-приморски.

«Прослављајући Његово Рођење, ми се данас, на трећи дан празника Његовог Рођења, подсјећамо на Његовог првог вјерног свједока архиђакона Стефана, чије лице је засијало пред Јеврејима, пред првосвештеницима као анђелско, који је својим свједочењем, својом мученичком крвљу показао своју вјерност Њему, видјевши га као Сина човјечјега како стоји с десне стране Бога Оца, поставши тиме свједок Његовог прије свих времена Рођења и свједок Њега рођеног од Пресвете Дјеве, поживјевшег с нама, распетог и васкрслог», закључио је Митрополит Амфилохије.

Светој служби у манастиру Дуљево присустволо је бројно свештеномонаштво Митрополије Црногорско-приморске као и монаси из манастира Високи Дечани и монахиње из Грчке.

Владика Амфилохије је након службе у Дуљеву посјетио и оближњи паштровићки манастир Војнић.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This