Select Page
img_0160-custom

Св.Литургија у Драговољићима - ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ, 28. децембра (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије и Његово Преосвештенство Епископ Будимљанско-никшићки Господин Јоаникије служили су данас са свештенством Свету службу Божију у цркви Вазнесења Господњег у Драговољићима код Никшића.

У овом селу недавно су анатемисани распоп Мираш Дедејић и његове малобројне присталице на силу покушали да скрнаве Цркву Божију, чему су се мјештани Жупе и Драговољића успротивили, да би њихов отпор полиција санкционисала најмасовнијим хапшењем у Црној Гори након 1948. године.

«Ви сте овдје скоро доживјели насилничке везе само зато што сте препознали оне који се лажно представљају као свештена лица, што сте изразили свој људски протест и бранили свој образ и своју Светињу», казао је након литургије Владика Јоаникије вјерницима сабраним на Богослужењу. «Због тога сте доста претрпјели, али зато се ваше свједочење чуло по цијеломе свијету и сви знају да сте испоштовали одлуку Једне Свете Васељенске Цркве да они који су једном лишени свештеничкога чина и који су под анатемом, никада у православном народу, нарочито у народу који има памћење, не могу бити поштовани и примљени као свештена лица. Нек вас Господ за то награди», казао је он.

«Овдје је недавно распоп дошао да скрнави земљу својим лажима», рекао је у архипастирској бесједи Митрополит Амфилохије. «Овдје је вјековима сијано сјеме истине Божје. Истинита Божја Црква је овдје живјела и њоме су људи надахњивани кроз вјекове. И не може та Црква примити лажна учења и лажне учитеље. Сви знамо и препознајемо кад је лажни евро, кад није прави евро. Сви знамо и препознајемо кад је лажна, сатрула јабука и нико неће да се храни трулом јабуком», поручио је он.

«Кад дуне нездрави вјетар, ми се склањамо од таквог вјетра јер угрожава наш организам. Своје дијете нећемо пустити да се храни загађеном храном. Некад је довољно мало отрова да се стави у храну, па да тај отров отрује и дјетињу и човјекову душу. Зато чувамо храну од мишомора или другог каквог отровног састојка. А оно што важи за тјелесну, несумњиво важи и за духовну храну, јер од духовне хране зависи наша душа», објаснио је Владика.

«Ви сте препознали лажну духовну храну, лажнога учитеља, препознали сте лаж, јер знате шта је Црква Божја. Нека вас Бог за то благослови и награди, јер сте постали примјер читавој Црној Гори», закључио је он.

У току Свете литургије Митрополит Амфилохије је у Свету тајну крштења увео пет нових чланова Цркве Божије.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This