Select Page

sveti-jovan-damaskinПОДГОРИЦА, 18.12.2008.год. – Подгорички црквени хор Светог апостола и јеванђелиста Марка синоћ је прославио своју крсну славу – празник Светог Јована Дамаскина, 16. година постојања и представио свој први ЦД.

Пред почетак концерта у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења слављеницима и гостима обратио се Високопреосвећени Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије.

«Свети Јован Дамаскин, једна од најзначајнијих личности у историји хришћанства, у себи је објединио и ону спољашњу и ону унутарњу мудрост коју само Бог и Дух Свети може дати људима», рекао је он честитајући славу члановима хора. «Свети Јован Дамаскин, универзални човјек, човјек Божји, био је зналац хеленске философије, био је богослов, био је како би ми то данас рекли и – естетичар. Био је велики и дивни пјесник. Најдивније пјесме написане људском руком написао је Свети Јован Дамаскин», подсјетио је Владика Амфилохије.

Владика је подсјетио присутне и на Дамаскинов знаменити спис о поштовању икона. «Он је и руку био изгубио, била му је одсјечена због тога што је писао у част Светих икона. Тај догађај је везан за икону Тројеручицу, икону Мајке Божије. Одјечена рука му је у току ноћи, клечећи пред скривеном иконом Мајке Божје Тројеручице, зацијелила. Он је, по предању, онда дао да се уради она трећа сребрна рука на икони која је чувана у лаври Светог Саве Освећеног до доласка Светог Саве Српскога. Тада је по завјештању Светог Саве Освећеног та икона предата Светом Сави Српскоме. И ено је данас у манастиру Хиландару», казао је Митрополит Амфилохије.

«Зато наш хор није могао одабрати бољега покровитеља од Светог Јована Дамаскина. Нека им је срећна и благословена крсна слава», закључио је Владика.

«Хор Светог апостола Марка је од малог постао велики, он данас има око четрдесет чланова и овај ЦД је круна нашег шеснаестогодишњег рада», казала је Радио-Светигори диригент Људмила Радовић.

Концерту је присуствовао и Његова екселенција амбасадор Њемачке у Црној Гори господин Петер Плате.

Pin It on Pinterest

Share This