Izaberite stranicu

Његова светост Патријарх Српски г. Иринеј у данашњој преображењској бесједи осврнуо се и на питање Косова и Метохије, изразивши велику забринутост али и наду и вјеру да ће Косово и Метохија, тај српски Јерусалим остати и опстати и поред чињенице да је данас најугроженије у својој историји.

-Данас, када смо овако дивно сабрани, ја не могу, браћо и сестре, а да не проговорим неколико речи о нашем Косову. О нашој благословеној земљи. О нашем Јерусалиму, који је угрожен више него икад у својој историји. О нашим светињама, почевши од Пећке Патријаршије, Дечана, Грачанице и многих других, као и оних којих више нема, али имамо трагове о њима; данас нам их је остало 1300 на Косову и Метохији. Та земља је натопљена крвљу хришћанских мученика и сузама хришћанских подвижника и зато се морамо Господу помолити да нам не отргну ту свету земљу, истакао је Патријарх.

– Хиљаду година српски народ живи на Косову и Метохији, тамо је подизао светиње, украсио ју је, а данас моћници овога света желе да нам је отму, узму, као што су је и окупирали. Не можемо никада дозволити да Косово буде нечија друга земља, а поготово народа који је годинама и вековима уништавао наше светиње. Они данас требају да буду чувари њихови… Наш народ каже да то значи исто као поставити козу да чува купус. Помолимо се Господу да Господ учини код оних који одлучују и који кроје капу народима и људима, да Косово остане српско као што је то вазда и било. Не смемо никада дозволити да га некоме предамо. Каже наш народ: “Сила узме и земљу и градове…” Ако хоће да га узму, нека га окупирају, нека узму, али ми не смемо никако дати своју свету земљу, јер народ каже: “Оно што се силом узме, на неки начин се и врати”, а ми за то имамо доказ у јеврејском народу који је 2000 година чекао да се врати у Јерусалим и вратио се, рекао је патријарх Иринеј.

– Има много мудрих људи који говоре и мисле да се још увек дешавају велика превирања у овоме свету и да то питање не смемо никад тако брзо да решимо, него да се боримо да га сачувамо. Па ако га, не дај Боже и изгубимо, да се боримо да га вратимо.

– Зато се молимо Господу, потребна нам је молитва свих нас, да сачувамо светињу косовску и метохијску и тамошње наше велике и дивне светиње. Ја верујем у Господа, верујем и у оне свете мошти на Косову и Метохији, Светога краља Стефана Дечанског, Свете патријархе и епископе у Пећкој патријаршији, Светога Јоаникија Девичкога и многе, многе друге који су нас сачували од многих искушења и патње и страдања у прошлости. Даће Господ, молитвама светих и нас свих, да и сада сачувамо наше свето Косово. Нека вас Господ благослови, браћо и сестре, нека нам Господ улије веру, ону веру коју су свети апостоли имали, ону веру који су наши оци и праоци имали. Та ће нас вера сачувати од свих зала и опасности овога света, јер је Бог моћнији од свих непријатеља наших. Нека је слава Преображеном Господу, а вас нек Господ благослови благословом Оца, Сина и Духа Светога. Амин, закључио је патријарх Иринеј.

Патријарх Иринеј је, на празник Преображења, служио свету Литургију у храму посвећеном овом празнику у београдском насељу Видиковац.

Тијана Лекић

ТВ Храм: Порука Патријарха Иринеја: “Не могу да ћутим о нашем Косову…”

Pin It on Pinterest

Share This