Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и викарни Епископ диоклијски г. Методије служили су данас са свештенством Свету службу Божију у Mанастиру Ћелија добрска код Цетиња.

Архијереји су Литургију служили поводом имендана сестринства ове светиње – игуманије Олимпијаде и монахиње Христине.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља, Владика Методије је подсјетио да нас Господ учи да се никад не смије изједначавати гријех са грешником.

“Он човјекољубивим и јеванђелским скалпелом прецизно одваја гријех од човјека, од људске душе. Какав год човјек да је грешник, гријех не може да обухвати цјелокупнога човјека и његову боголикост. Учи нас Господ да грешника не треба лијечити тако што ћемо га убити, него тако што ћемо га спасити од његовога гријеха”, рекао је он.

Нагласио је да нам Господ поручује и да у овом свијету имају двије перспективе.

“Једна је фарисеја, који гледају спољашњим очима, само видљиве ствари. Друга је Божанска, тј. гледање Христовим очима. То је она перспектива која види оно што је претежније и важније у овоме свијету, а то је оно што је невидљиво. То је покајање, то је љубав, то је жртва”, казао је Епископ диоклијски.

Владика Методије је рекао да нам Господ поручује да само љубав може спасити овај свијет.

“И само нас љубав може сачувати од гријеха – љубав према Богу и љубав према ближњему”, казао је он.

Рекао је да су Свете мученице Христина и Олимпијада клечале крај Христових ногу, цјеливале их, косом својом их отирале и мирисима помазивале.

“Тако и наше матушке, које носе њихова имена, клече крај Христових ногу, цјеливају их, косом својом их отиру и мирисима помазују”, казао је Владика Методије.

Након светог причешћа благосиљан је славски колач, а онда је Митрополит Амфилохије рекао да монахиње Олимпијада и Христина годинама уграђују себе у добрску светињу.

“И овај свети небоземни празник нас је данас овдје сабрао да прославимо име Гопсподње, да посвједочимо љубав према Господу и једних према другима. И вјековима се овај сабор наставља на овом мјесту. Ово је светиња старија и од цетињске обитељи”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Владика Амфилохије је рекао да биолошка сабрања долазе и пролазе, а да духовна сабрања трају непрекидно.

“Црква је прије свега васељенска и Божија, а онда призива све људе и све земаљске народе да проговоре овим једним, вјечним језиком – језиком Цркве Божије, језиком Христовим, да благосиљају Бога љубави, Оца и Сина и Духа Светога, да се Богом испуњавају и обједињују не само земаљским јединством заснованом на земаљскоме хљебу и на земаљској, билолошкој, тјелесној заједници, него на хљебу који је сишао с неба”, казао је он.

Митрополит црногорско-приморски је пожелио да Бог благослови монахиње Олимпијаду и Христину.

“Нека Бог благослови наше старице, наше мајке Олимпијаду и Христину, нека их укријепи да до последњег свога издисаја служе овдје овој светињи и да нас око ње сабирају”, закључио је Митрополит Амфилохије.

Рајо Војиновић

Pin It on Pinterest

Share This