Izaberite stranicu

У понедељак, 8. октобра 2018. године, на дан када Руска Православна Црква молитвено празнује успомену на Преподобног Сергија, великог чудотоворца и игумана радоњешког, Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил служио је свету Литургију у Успенском храму Тројице-Сергијеве лавре.

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, свечаностима поводом прославе Преподобног Сергија Радошњешког у Тројице-Сергијевој лаври присуствовао је Преосвећени Епископ моравички г. Антоније, викар Патријарха српског и настојатељ Подворја Српске Православне Цркве у Москви.

Његовој Светости је саслуживало више архијереја Руске Православне Цркве, међу којима је био и Митрополит кијевски и све Украјине г. Онуфрије, као и представници помесних Православних Цркава при Патријарху московском и све Русије.

На Патријарашкој Литургији у Успенском храму појао је хор Тројице-Сергијеве лавре, а ТВ станица „Сојуз“ је уживо преносила богослужење из највеће богомоље веома значајне руске светиње. Након сугубе јектеније, Његова Светост Патријарх г. Кирил прочитао је молитву за мир у Украјини.

Као што је то већ традиционално, архијерејске Литургије су се вршиле у скоро свим храмовима Тројице-Сергијеве лавре.

Након отпуста, на Саборном тргу лавре, Његова Светост Патријарх г. Кирил служио је молебан пред чудотворном иконом Преподобног Сергија, а затим се са балкона обратио окупљеним верницима пригодном беседом у којој је истакао да је Преподобни Сергије одиграо значајну историјску улогу у уједињавању међусобно зараћених кнежевина. Његова Светост се дотакао и болне теме у Украјини, где се православна Црква сусреће са великим искушењима. По речима патријарха Кирила, неопходно је појачати молитве Преподобном Сергију за посредништво и помоћ братском народу Украјине, како би умирио зараћене стране и спречио појаву раскола.

Уприличено је и уручење награда архијерејима који у овој години обележавају разне јубилеје.

Извор: epantonije.com

Pin It on Pinterest

Share This