Izaberite stranicu

Грчки православни митрополит Амвросије, познат као отворени критичар моралних и других девијација у друштву, најавио је повлачење са своје архијерејске службе у недељу 18. августа 2019. године, јавља Ромфеа.

Молбу за ово поднео је Светом Синоду истога дана, а у изјави је навео да се повлачи услед поодмакле старости и слабијег здравља. Високопреосвећени има 81 годину.

Митрополит Амвросије је хиротонисан за епископа 17. августа 1976. године, а за митрополита калавритског и егијалијског изабран 12. октобра 1978. године.

Смело је говорио против свих моралних девијација у друштву, па је у октобру 2017. наредио да сва звона са цркава у његовој епархији звоне свакодневно у току једне недеље у знак протеста против нацрта закона „о законском признању родног идентитета“, који допушта да се законито може мењати пол, да свако од 15 година и више може то учинити писменим обраћањем надлежним властима.

Због својих строгих православних гледишта био је веома критикован, па је на суду осуђен на 7 месеци затвора за „говор мржње и подстицање на насиље“ против хомосексуалаца, а све на основу блог поста из 2015. у којем је осудио тај неприродни начин живота у време је када грчки Парламент гласао са 193 за према 56 против по питању хомосексуалног грађанског партнерства.

Извор: Оrthochristian.com (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This