Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је данас са свештенством Свету службу Божију у манастиру Савина код Херцег Новог, у склопу прославе стоте годишњице побједе у Великом рату.

У литургијској бесједи на крају Литургије он је казао да се у овај дан васкрсења Христовога сјећамо и краја поклања европскога и свјетскога званога Први свјетски рат.

“Још је називан и Велики рат. Велики је по злочинима и по несрећама људским, по братоубилаштву”, казао је Владика.

Нагласио је да је у том рату дошло до ослобођења, не само Црне Горе и Србије него и до ослобођења Боке которске која је до тада била под влашћу ауустроугарском.

“Тада је ослобођена и Будва и читава Бока которска. И онда се Бока декларисала за јединство са Србијом и Краљевином Срба, Хрвата и Словенаца, независно од Црне Горе јер није ни припадала Црној Гори у то вријеме”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да није само србијанска војска ослободила Боку и Приморје.

“Било је око 20.000 добровољаца из Америкие који су дошли овдје да помогну у рату против Аустро-Угарске и Њемачке. И били су и други добровољци који су касније, кад је капитулирала Црна Гора, одступили заједнио са сбијанском војском и око 20.000 их је било на Солунском фронту. И они су ослобађали Црну Гору и Боку, заједно са савезничком војском”, казао је он.

Митрополит Амфилохије је рекао да је, иако је тада извојевана побједа над злом, зло и данас присутно у људима и земаљским народима.

“Увијек се изнова повампирује то зло, опако и отровно, као што се повампирило и бомбардовањем Србије и Црне Горе, нарочито дијела Србије – Косова и Метохије. Наставља се то зло данашњим уништавањем народа у Украјини, поткопавањем темеља православне Русије. Наставља се и злочинима у Сирији”, казао је Владика.

Казао је да Христос призива све људе да се жртвују за истину и правду Божју.

“Да се жртвују једни за дрге, е не да да мрзе једни друге, да отимају једни од других оно што и9м је Бог подарио”, казао је Митрополит Амфилохије.

Владика је затим са свештенством код споменика погинулим Бокељима у Великом рату служио парастос.

Након парастоса рекао је да је добро што се на овај дан сјећамо побједе добра над злом, љубави над мржњом.

“Али је запањујуће и несхватљиво да неки наши данас ту побједу сматрају као окупацију. По њима је Будва, наводно, поробљена 1918. године, Будва која је била у ропству млетачком, па онда аустроугарском. Ослобођена је од савезничке војске, у којој је било и оних из Црне Горе и добровољаца из Боке, као што се и овдје помињу они који су пострадали, не само из Паштровића, Грбља, него и из Книна, Невесиња, Дубровника, Будве. Ево их овдје написани, на овом споменику”, казао је Владика.

Упозорио је да није добро повампиривати мржњу међу браћом.

“Нажалост, има се утисак да једна група наше браће хоће да повампири ту мржњу и тај дух братоубилаштва. Да Бог сачува и нас и све земаљске народе од братоубилаштва и да се то братоубилаштво заустави”, казао је Митрополит Амфилохије.

Богослужењу су присуствовали градоначелник Стеван Катић, амбасадор Србије у Црној Гори Зоран Бингулац и генерални конзул Србије у Херцег Новом Зоран Дојчиновић.

Вијенце на споменик положили су градоначелник Катић, амбасадор Бингулац, конзул Дојчиновић, предсједник Српског националног савјета Момчило Вуксановић, предсједник Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори Јелица Стојановић, у име Матице Боке Мирослав Телебак, у име НВО Српски соко – Херцег Нови Небојша Рашо, у име СКПД “Просвјета”, огранак Херцег Нови Оливера Доклестић, као и делегација НВО “Карађорђе”.

Након парастоса на Савини, Митрополит Амфилохије је у хотелу “Војводина” у Игалу говорио на Научном скупу “11. новембар – 100 година од ослобођења и уједињења”, који се одржава у организацији “Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори”.

Тема Владичиног излагања била је “Митрополит Митрофан Бан и митрополит Гаврило Дожић – учешће у ослобођењу и уједињењу”.

Рајо Војиновић

Фото: Јован Радовић

Pin It on Pinterest

Share This