Izaberite stranicu

Свеправославно призната канонска Црква у Македонији – Православна архиепископија охридска данас је у Битољу прославила 1000 година од оснивања од стране византијског императора Василија II Бугароубице.

Свету архијерејску литургију у ставропигијалном манастиру Светог Јована Златоуста у битољском Нижепољу служио је Архиепископ охридски Митрополит скопски Блажењејши г. Јован. Саслуживала су господа архијереји више помјесних Православних цркава: Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, Архиепископ лублински и челмски г. Авељ (Пољска Православна Црква), Епископ шумперски г. Исаије (Православна Црква Чешке и Словачке);  епископи: врањски Пахомије, рашко-призренски Теодосије, крушевачки Давид, мохачки Исихије, диоклијски Методије (Српска Православна Црква) полошко-кумановски и местобљуститељ дебарско-кичевски Јоаким, брегалнички и местобљуститељ битољски Марко, стобијски и местобљуститељ струмички Давид (Православна Охридска Архиепископија), потом презвитер Спиридон, представник Архиепископа Тиране и целе Албаније г. Анастасија (Православна Црква Албаније), и бројносвештенство из различитих епархија више помесних Цркава.

На крају Литургије Архиепископ Јован је заблагодарио браћи архијерејима присутним на овој свечаности и замолио Митрополита Амфилохија да сабранима пренесе поздрав и благослов Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, који због данашње прославе у Солуну 100 годишњице пробоја Солунског фронта није могао да присуствује овој светковини.

Митрополит Амфилохије је у архипастирском слову, преносећи Патријархов благослов, рекао да је Његовој Светости жао што данас није овдје, јер је раније био заказао службу у Солуну, на Зејтинлику и сусрет са Цариградским патријархом Вартоломејем.

“Стога је задужио мене да се овдје заједно са вама помолим Богу у овој распетој Цркви Божјој, Охридској архиепископији. И она је, као и све Цркве Божје, живи свједок да су они који су истински Христови призвани да приме на себе крст Христов да би задобили и васкрсење”, рекао је Владика Амфилохије.

Митрополит црногорско-приморски је додао да је Охридска архиепископија преко Светих Климента и Наума, ученика Свете браће Кирила и Методија мајка Црква свих словенских Цркава.

“Одавде је Јеванђеље кренуло међу све словенске народе. И хвала Богу, поред свих страдања и распећа, Јеванђеље Христово се и данас свједочи. Али се прво свједочи страдањем и распећем, па онда васкрсавањем и васкрсењем. Није ли попустио Господ да су наше словенске цркве пострадале у двадесетом вијеку на челу са Московском патријаршијом више него што је Црква страдала у оним првим вјековима гоњења”, нагласио је он.

Подсјетио је на “хиљаде и хиљаде” новомученика – епископа, свештеника, монаха и вјерника до Леденога мора и Владивостока.

“Па ево и овдје у нашим крајевима су пострадали од безбожника тога времена. Нажалост, то распеће траје и данас. Не само што је распета Охридска архиепископија, него су распете и друге Цркве. Пратите шта се догађа у православној Кијевској Руси – Украјини, велико страдање и братоубилаштво. Оно је плод оне братоубилачке и богоубилачке идеје рођене са бољшевизмом”, нагласио је Владика.

Рекао је да исто тако страда и Црква у Сирији – древна Антиохијска патријаршија.

“Свуда гдје су православни хришћани, ту је и распеће Цркве Божије. А то је знак да нас Бог воли, да смо Његови. А то потврђује и чињеница да тамо гдје год је гоњена Црква, она увијек изнова васкрсава. И овдје васкрсава, видим. Нарочито ме радују ова дјеца међу вама која су се причестила тијелом и крвљу Христовом – тијелом и крвљу распетога Господа”, рекао је он.

Поручио је да након данашњег распећа долази васкрсење.

“Охридска архиепископија имала је изузетну улогу кроз историју у Цркви Божјој, има и данас ту исту улогу. Нека Бог подари здравља и крепости нашем Блажењејшем Архиепископу Јовану и његовим епископима, свештенству и вама његовим вјерницима који сте остали оној изворној Охридској архиепископији Светих Климента и Наума, са молитвом да Бог помогне и другој нашој браћи овдје, и епископима и свештенству и монаштву, да се и они поврате канонском поретку, изворном поретку Цркве Христове”, поручио је Митрополит Амфилохије.

Литургијско торжество са својим појањем увеличали су познати псалти из Р. Србије, Р. Грчке и Р. Бугарске, протопсалт Никола Попмихајлов са хором „Мојсије Петровић“ (Београд), протопсалт Григориос Папаемануил са хором „Доместики“ (Драма) и протопсалт Никола Антонов (Софија).

На Литургији је присуствовао и представник Канцеларије за односе са верским заједницама при Влади Р. Србије, г. Марко Николић.

Саборном божанственом Тајноводству, које је несумњиво најодговарајући начин прославе једног овако великог јубилеја, претходило је свечано Архијерејско вечерње богослужење, на којем је началствовао Архиепископ Лублински и Челмски г. Авељ, а молитвено су били присутни и више Архијереја. На јутрењем богослужењу началствовао је Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

После одслужене Архијерејске Литургије, за присутни бројни народ била је уприличена трпеза љубави, после које је следио пригодан, свечани програм. Својом надахнутом омилијом, програм је започео Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски г. Јован.

(омилија се налази на следећем линку: http://poa-info.org/arhiepiskop/omilii/20180928-sr.html)

Након тога предавање је одржала професорка Ангелика Деликар.

(предавање се налази на следећем линку: http://poa-info.org/biblioteka/crkovnaistorija/20180927-sr.html)

Свечани програм је садржао и музичке тачке поменутих хорова, као и извођење традиционалних песaма кавалџија из оркестра „Пеце Атанасоски“, са женском вокалном групом при истом оркестру.

 

Рајо Војиновић

ТВ Храм: Прослављен јубилеј 1000 година од оснивања Православне Охридске Архиепископије:

ТВ Храм: Бесједа Архиепископа Јована поводом прославе 1000 година од оснивања Охридске Архиепископије:

ТВ Храм: Бесједа Митрополита Амфилохија поводом јубилеја 1000 година од оснивања Охридске Архиепископије:

 

 

Pin It on Pinterest

Share This