Select Page

Храмовна слава Саборног храма Вазнесења Господњег на Топлој, Спасовдан, прослављена је празничном вечерњом службом, Светом литургијом и традиционалном Спасовданском литијом до храма Преображења Господњег у Игалу.

Након Литургије, бесједио је игуман манастира Стањевићи, Јефрем (Дабановић), истакавши значај овог празника за хришћане.

„Спасовдан је празник када прослављамо и сјећамо се да се Господ на Јелеонској гори окупио са апостолима, Пресветом Богородицом-мајком Маријом, Женама мироносницама и да се уздигао, вазнио до небеса, до самог престола Оца небескога и сјео са десне стране. Овај догађај, јеванђељски за нас хришћане, је много значајан а у нашем народу зовемо овај празник Спасовдан, јер Спасова смрт, Спасово васкрсење и Спасово вазнесење је темељ наше вјере хришћанске. Да бисмо разумјели овај догађај, у Цркви се користимо и служимо језиком сјећања. Ево, загазили смо у трећи миленијум хришћанске ере, па то сјећање и догађаји нису ствар само историје. То сјећање и тај догађај Спасове смрти и Његових руку раширених са Часнога крста на Голготи са ријечима Оче, опрости им, не знају шта раде није само историја. Ни васкрсење и данашње вазнесење нису ствар сјећања, као ни ствар историје, јер сјећање у Цркви Божијој јесте и садашњост и оно што је будућност. У томе јесте тајна Цркве Божије. Као што је душа ризница нашег сјећања и живота, тако је Дух Свети ризница Христовог живота“, поручио је игуман манастира Стањевићи, Јефрем.

„За десет дана прославићемо и силазак Духа Светога на апостоле, то јест на Цркву Божију. И Дух Свети је управо ризница Христових догађаја, Христовог живота. Све што желимо да видимо или да опипамо, као апостол Тома Невјерни када није вјеровао да је Христос васкрсао па је ставио прст у ране од клинова и руку метнуо у ребра Његова, онда ћемо Духом Светим осјетити и дожијвети у пуноћи тијело Христово и крв Христову, посебно овде у Светој евхаристији, јер Дух Свети уводи нас у тајну неба и земље, у тајну живота Христовог. Пјевали смо сада Ви који се у Христа крстите, у Христа се обукосте, и постали смо кроз Свету тајну крштења христоносци, постали смо богоносци, почели смо да носимо Бога у себи, а Христос нас је удостојио на данашњи дан, да смо своју постојаност, своје достојанство, своју узвишеност опет вратили тамо одакле смо и дошли, а то је Царство небеско, престо самог Оца небескога, јер је у телу Христос богочовјек узишао на небеса и сјео са десне стране Оца. И ми хришћани, служећи данашњу Свету литургију не сјећамо се само Тајне вечере, оног времена када је Христос служио Свету литургију, гдје се установило причешће Тијела и Крви Христове, него управо га сада доживљавамо на овој Светој литургији, дјеловањем Духа Светога, да освешта хлеб и вино, Тијело и Крв Христову да би се причестили њиме, да би то био залог за живот вјечни“, додао је отац Јефрем.

Игуман манастира Стањевићи, поручио је у бесједи да нам је Бог васкрсли и вазнесени показао пут како да живимо и Духом Светим нас укрепљавао, да бисмо могли да доживимо у пуноћи ове догађаје из Христовог живота.

„Тако је и кроз првомученика архиђакона Стјепана пред само страдање рекао – отворише ми се небеса, видим отворено небо и видим Христа како сједи с десне стране Бога Оца. Овде у нашем хришћанском земаљском животу можемо доживети у пуноћи присуство Божије ако се будемо служили сјећањима, као што се служимо сјећањима из наших живота. Сјећамо се свих оних грађана Херцег Новог и преузносимо молитве за њихово здравље, за њихово спасење, за мир у породици, за сваки берићет и напредак у дому и у роду. Сјећамо се на данашњи дан, када слави овај храм вазнесење Христово и оних дивних Новљана који су били приложници, који су били трудбеници, који су одвајали од својих уста и од свога дома зараду, и оних који су били по галијама на разним меридијанима, и оних који су били, чобани, пастири, пољопривредници и рибари; сви су они одвајали од својих уста да бисмо ми њихови потомци данас били у овако дивном и величанственом храму Светога нам Спаса“, поручио је, уз благослов игуман манастира Стањевићи, Јефрем.

Прослави храмовне славе присуствовали су и представници локалне управе на челу са предсједником Општине Стеваном Катићем.

 

Извор: :РТХН

Pin It on Pinterest

Share This