Select Page

У периоду од 17. до 22. маја ове године културно-умјетничка друштва „Свети Јован Владимир“ из Бара и „Свети Никола“ из Улциња, са благословом мјесне Цркве којом предстоји протојереј-ставрофор Слободан Зековић, боравила су у Републици Грчкој.

Повод посјете овој братској земљи јесте двострук: упознавање и дружење са тамошњим културно-умјетничким друштвима и обилазак светиња и знаменитости.

Првог дана боравка у Грчкој, у суботу 18. маја, два КУД-а наступила су у општинском парку града Наусе заједно са домаћим КУД-ом  „Арапица“. На радост и одушевљење присутног народа, домаћини и гости су извели сплетове игара из својих крајева. Посебну част чинило је присуство градоначелника Наусе Никоса Куцојаниса који се по завршеном наступу задржао у дужем разговору са гостима његовог града. У поподневним часовима, два приморска КУД-а посјетила су Вергину и у њој два значајна музеја: Музеј царских гробова у коме се налази гроб Филипа македонског и осталих македонских царева и Полицентрични музеј са поставком вриједних предмета из епохе македонског царства.

Другог дана боравка у недељу 19. маја чланови КУД-ова узели су учешће у Божанственој литургији у Храму Светог Елефтерија у мјесту Епископи, недалеко од Наусе, гдје су били срдачно дочекани од стране мјесног пароха архимандрита Мојсија Сангаса и његове литургијске заједнице. Својим гостима отац Мојсије са својом Свештеном пјевницом препустио је велики дио литургијских пјевања, те су дјеца пјевала црквене химне на свом српском језику. Симбол вјере и Оче наш су се прочитали најприје на грчком а потом на српском језику, као најопипљивији израз заједништва и најсрдачнијег гостопримства. По завршеној Евхаристији, на мјесном тргу код споменика пострадалима у геноциду над Грцима у Малој Азији и Понту 1922. године, одслужен је помен за 352.000 убијених Грка. Након помена услиједило је заједничарење за трпезом љубави коју је за своје госте припремила заједница Храма Св. Елефтерија на челу са оцем Мојсијем. У првом дијелу поподневља реализована је посјета радионици за израду ношњи у Науси, која је уједно и Спомен кућа која чува старе предмете везане за обичаје фолклора у Науси из разних историјских периода, нарочито из доба туркократије. У другом дијелу поподневња оба црквена КУД-а била су гости КУД-а „Јаницари ке Булес“ у Науси те су том приликом одржали заједничку пробу.

Трећи дан у Грчкој, 20. мај, започео је посјетом најстаријој гимназији у Науси, гдје је директор  школе поводом посјете њиховом граду додијелио обома КУД-овима пригодну плакету за исказану братску љубав. Након тога посјећен је Манастир Богородице Довра код Верије, који је бисер области Иматије. Манастир већ двадесет година, поред чудотворне иконе Богородице Довра, чува дио моштију Светог Луке Кримског у чије се име подиже велелепни храм у манастирском комплексу.

Из Верије пут се наставио према планини Олимп, у чијем се подножју налази манастир Светог Дионисија Олимпског, гдје је након поклоњења светињи група уживала у панорамском погледу на солунски залив и мјеста која га чине. По спуштању са Олимпа, направљена је вишесатна пауза на обали града Катерини.

Четвртог и посљедњег дана, 21. маја, чланови КУД-ова поклонили су се гробу старца Пајсија Светогорца у Манастиру Светог Јована Богослова у мјесту Сироти код Солуна. По доласку у Солун, посјећено је српско војничко гробље – Зејтинлик, Базилика Светог Димитрија Мироточивог у којој се чувају његове мошти, Црква Свете Софије – Божије Премудрости и Манастир Свете Теодоре. Слободно вријеме које је услиједило многи су искористили да обиђу још по неку светињу или знаменитост или да уживају у љепоти сапрестонице, другог града по величини у Грчкој. У касним вечерњим часовима из града Светог Димитрија кренуло се назад, својим домовима у Црну Гору.

У дугом сјећању свих чланова фолклорних заједница Бара и Улциња, остаће гостољубље свих оних са којима су се сусрели приликом боравка у Грчкој, отвореност срца и раширене руке једновјерној браћи. Упућени позив домаћинима да посјете Бар и Улцињ буди наду да ће се дружење наставити на славу Божију, а на радост људску.

Василије Ускоковић

Pin It on Pinterest

Share This