Select Page

Празник српских просветитеља, словенске браће Кирила и Методија, литургијски је прослављен у подгоричком Храму Св. Ђорђа.

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј Јован Радовић, уз саслужење протојереја Мирчете Шљиванчанина старешине цркве, протојереја-ставрофора Милете Кљајевића и протојереја–ставрофора Драгана Станишића.

На литургијске возгласе одговарали су појци овог древног храма.

Након прочитаног јеванђелског зачала словом поуке сабранима у храму Господњем обратио се началствујући свештенослужитељ, прота Јован Радовић:

,,Данас су нас окупили Света браћа Ћирило и Методије, просветитељи словенскога рода који су живели у 9. вијеку, који су послати од стране Патријарха цариградскога Фотија,  како би просвијетлили незнабожачке народе Васкрсењем Христовим. Они су прије поласке из Византије саставили прво словенско писмо, које се тада звало глагољица (од 38 слова), послије названо ћирилицом.

Са својим ученицима Савом, Ангеларијем, Гораздом, Климентом и Наумом су превели Свето јеванђеље и богослужбене књиге на нови словенски језик, да би Словени могли славити Бога на своме језику“, поручио је началствујући свештенослужитељ прота Јован Радовић, нагласивши да смо захваљујући њима просвијетљени Христовом свјетлошћу, остали у вјери, онако како су нас Света браћа научила.

Бесједа о. Јована Радовића

Потом су сви они који су се припремали, приступили Светој тајни причешћа.

Елза Бибић

Фото/Видео: Дарко Радуновић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This