Select Page

На празник када наша Света црква прославља празник Светих словенских просветитеља Кирила и Методија у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици одслужена је Света литургија којом је началствовао протојереј Предраг Шћепановић. Саслуживали су протојереј-ставрофор Далибор Милаковић, протојереји Миладин Кнежевић и Бранко Вујачић, јереј Велимир Бугарин, као и ђакон Ведран Грмуша.

Пастирским празничним словом сабранима се обратио началствујући протојереј Предраг Шћепановић који је у уводном дијелу истакао да су словенске земље примиле радосну вијест Јеванђеља Христовог благодарећи светој ревности Светих Кирила и Методија:

,,Ова два света мужа, двојица браће, Kирило и Mетодије, гоњени унутрашњим зовом да свједоче и објаве највећу радосну вијест да је Бог постао човјек, да би човјек постао Бог по благодати, научише словенски језик и гоњени ревношћу за дом Божији отидоше у Моравску, Чешку и друге словенске земље да проповједају Јеванђеље Спасово и да крштавају народе.“

Прота Предраг је потом нагласио да је сваки човјек заправо призван да буде хришћанин и да своју вјеру свједочи својим животом и дјелима.

,,Браћо и сестре, сваки човјек је позван да буде хришћанин. Зато се и каже и да је позван да буде и хришћанин и проповједник Јеванђеља, да сваки човјек својим животом свједочи Јеванђеље Христово, не само ми свештеници, него и ви вјерни народ, да бисте били свијетло свијету који је поново у тунелу неправде силника и моћника овога свијета. Ми хришћани смо ти, који требамо да свједочимо правду и истину Божију. Позвани смо да својим дјелима и својом љубављу покажемо да је наш Бог – Бог љубави. А о чему су причали Свети Кирило и Методије у својим расправама? Управо о томе, давајући одговор на она три основна питања који сваки човјек треба да постави: Ко нас је створио, зашто смо ту и куда идемо?

Нека је благословен Бог који посла ову Свету словенску браћу Кирила и Методија да преведу писмо на наш језик и да кроз Свето писмо и ми постанемо зрео народ, народ Христов, народ који је на распећу, али послије распећа долази славно Христово Васкрсење“,  закључио је на крају протојереј Предраг Шћепановић.

Текст, фото & видео: Борис Мусић

Бесједа протојереја Предрага Шћепановића

Pin It on Pinterest

Share This