Select Page

По предању, икону Богоматере насликао је Свети Апостол и Јеванђелист Лука, неколико година по Распећу Христовоме.

Како се од раних дана почетака Хришћанства, икона појавила у Цариграду, немамо података. Следећи подаци нам говоре да ју је у 15. веку на дар од цариградског Патријарха, добио монах Ефросин (Псковски), одакле потиче сам назив иконе, који ју је и донео у Русију. Тако је ова древна икона почивала у Спасо-Елеазаровском манастиру, у близини Пскова, све док није потонула у реци, Толба, током најезде Швеђана на манастир; Узалудно су Швеђани покушавали да добију велики откуп за икону, међутим, у повлачењу, њихови бродови који су пљачкали манастир, су потонули на дно реке Толбе.

Сматра се да оригинална икона Спасо-Елеазаровског манастира још увек борави на дну језера, у близини Пскова, штитећи целу Русију. Њена копија се и даље налази у овом манастиру (Спасо-Елеазаровскоме).

Током револуције 1917.г. када је манастир опљачкан, копија иконе је спашена, захваљујући старешини Николи, који је у то време, службовао у малом манастиру на обали језера, Пејпси.

За другу Цариградску икону Мајке Божије, (чији датум прослављења је 30.09.) постоји предање – да су у давним временима, два грчка монаха из Цариграда пролазила кроз Русију и у катедралној Цркви (није познато ког града) служили божанствену Литургију. У свом надахнућу а и у знак сећања на боравак, оставили су на дар Цркви, минијатурну икону Мајке Божије (димензија око 5 цм), урезаној на дасци, – која се убрзо прославила небројеним чудима.

За Русију је значај Цариградске иконе Мајке Божије толико велики, да је о томе прилично тешко говорити; духовници сматрају да је управо захваљујући Њеном образу, Русија изабрана од Бога да може издржати било које наступајуће време. Боравак иконе у Русији важан је за земљу и духовно, – јер означава Христову победу над атеизмом и ширење хришћанске вере, у најудаљеније крајеве Русије.

Данас се копије ове иконе налазе у многим храмовима и Црквама широм Русије. У Москви, налази се у Цркви Успења Пресвете Богородице у Малој Дмитровки, у селу Нижерово (Јарославске губерније) и у манастиру Спасо-Елеазаровскоме, који се налази на неких 30 км од града Пскова.

За датум прослављења иконе, узета су два датума током године: 8.05. по новом, односно 25.април по старом календару и  30.09. по новом, односно 17.09. по старом календару.

Чуда

Цариградска икона, према Светим Оцима штити у било каквим невољама и несрећама. Верује се да она утеловљује добро познату врсту икона у Русији, познатих под именом Одигитрија, тј. Путеводитељица. Од ове иконе уцвељени траже духовну снагу, избављење од слабости и помоћ у стицању вере. Помаже у излечењу од разноврсних болести, пружа благослов за рад, помаже у превладавању невоља и непријатности, такође, помаже у одржавању породице, спречавању крађа, пожара и других катастрофа.

Изображење

Постоје две врсте ове иконе, а занимљиво је да имају само једну разлику – на некима од њих Мајка Божија држи Сина Свога на десној руци, док на другим иконама, Га држи на левој руци. Уколико се пажљивије погледа, може се уочити још једна разлика – у рукама Богомладенца се налази или Свето Јеванђеље или голубица, као симбол Духа Светога.

Икона је насликана у стилу Одигитрије. Лик Мајке Божије је дугуљаст, глава је нагнута према Богомладенцу, Који обитава на Њеној левој руци. Десница Мајке Божије наслоњена је на груди Сина, док је Њено лице испуњено патњом, а поглед Богомладенца строг према грешницима, али и даље милостив према праведницима. Десном руком Богомладенац се придржава за мафорион који покрива Главу Свете Дјеве, док је на Његовој левој руци голуб, који симболизира Духа Светог – спремног да долети до грешника, како би опростио онима који се кају за своја прегрешења. Десна нога Богомладенца насликана је као да ће спремно устати у сусрет покајаном грешнику, док му је лева нога савијена, спремна да одбије неверне.

Молитва пред Лицем Мајке Божије

Пресвета Богородице буди милостива према слузи твоме. Заштити ме од недаћа и непријатности. Сачувај моје здравље и помози ми да се излечим од болести које ме муче. Дај ми снаге да се одупрем људским нападима, одбаци клевету од мене. Сачувај ме од било какве несреће и не допусти да идем кривим путем. Умири свој бес и помози ми да живим према Божијим заповестима. Амин.

 

Литература:

,, К БОГОРОДИЦЕ ПРЉЕЖНО ЊИЊЕ ПРИТЕЦЕМ…“, Молитви к Божиеи Матери перед Ее чудотворњими иконами, Духовное Преображение, Москва, 2015.; стр. 112;

Тихомир С. Илијић: ,,Велича душа моја Господа“, Овоземаљски живот и чудотворне иконе Пресвете Богородице;  ВИЗГ Београд 2002, стр: 145:

vetdrug.ru/bs/caregradskaya-chtimye-ikony/ Poštovane ikone/ oд 29.04.2022.г.;

 Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This