Select Page

У четврту недељу Часног поста – Средопосну, у којој наша Црква прославља Свету Марију Египћанку, Светом литургијом.у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару началствовао је јереј Бранимир Боровчанин, парох друге мостарске парохије Епархије захумско-херцеговачке и приморске. Саслуживали су му протојереји Љубомир Јовановић и Младен Томовић. За пјевницом су одговарали Маја Томић и Василије Ускоковић уз пратњу хора „Свети Јован Владимир“ којим је дириговала професорица Маја Басараб, а  Апостола је читао Василије Ускоковић.

Јереј Бранимир је након прочитаног зачала из Светог јеванђеља бесједио о значају данашњег празника, истичући да је вјера у Бога, исправна вјера, дар као и сви други дарови које нам Бог даје – дар молитве, дар суза, дар покајања и сви остали дарови које добијамо забадава, а које требамо и морамо да његујемо.

„За све те дарове морамо да се молимо, али првенствено морамо да имамо тај дар вјере како би и остале дарове могли да употпунимо“, казао је отац Бранимир.

Наводећи као узор покајања Марију Египћанку коју данас прослављамо, а која је у првој половини свога живота живјела развратно, казао је да сви ми у неким дјеловима свога живота можемо да се поистовјетимо са овом дивном светитељком, чиј је почетак новог живота и промјене управо покајаност коју је изразила пред иконом Пресвете Богородице. Проживјела је у пустињи 47 година, у молитви и борби са искушењима и страсним помислима.

„47 година тешког подвига како би се покајала и како би измолила од Господа опрост. Једна таква, да кажемо, грешница је успјела да измоли покајање. Нека би молитвама Светога Јована Лествичника и Свете Марије Египћанке, Господ и нама дао разне дарове, а првенствено дар покајања“, поручио је о. Бранимир Боровчанин, парох друге мостарске парохије.

https://www.youtube.com/watch?v=_bvQ7PGWr9c

Вјерни народ, који је у великом броју испунио храм приступио је Светој чаши и причестио се Тијелом и Крвљу Господњом.

Отац Младен се на крају Свете литургије захвалио оцу Бранимиру који је са групом дјеце и њиховим родитељима из Мостара посјетио Саборни храм и град Бар.

Весна Девић/Дејан Вукић

Фото/видео: Дејан Вукић

Pin It on Pinterest

Share This