Select Page

Дијалошка трибина на тему „Зашто се разводе бракови?“ одржана је у уторак, 9. априла 2024. године,  у сали парохијског дома Цркве Светог Ђорђа под Горицом. О овој друштвеној и породичној проблематици говорили су свештеник Игор Балабан, архијерејски намјесник зетски, Ивана Бецић, судија Основног суда у Подгорици и Дијана Поповић – Гаврановић, социјална радница и породична психотерапеуткиња. Модератор трибине је био свештеник Гојко Перовић.

Отац Игор Балабан изнио је учење Цркве о светињи брака и говорио је о искуствима предбрачне припреме и свештеничког посредовања међу супружницима онда када наступи брачна криза, наглашавајући да је сврха хришћанског брака умањење егоизма и непрестана диоба љубави, а не инсистирање на личном комфору.

Судија Бецић је говорила о својој улози судског медијатора у ситуацијама када је најављен развод брака, и истакла да је успјешном браку потребно непрестано оснажење чувањем и његовањем интиме међу супружницима – у шта, поред и прије интимних брачних односа, спадају заједнички разговори, међусобна слушања, па и саосјећајна ћутања.

Психотерапеуткиња Поповић – Гаврановић упечатљиво је говорила о сложености супружничких односа, о посљедицама које они доносе дјечијем узрастању. И поред разумијевања хришћанског учења о браку описала је феномен кризе у браку и безизлазности неких брачних ситуација у којима је развод много боље рјешење од инсистирања на опстанку везе међу људима који не разумију суштину брака, партнерског и родитељског односа или немају повјерења, снаге и воље да спроведу пожељне промјене у дјело.

Сви учесници трибине су истакли да живимо у времену великих, глобалних, друштвено политичких промјена и криза које погађају појединца и породицу, али и фаворизовања усмјерености појединца на себе, појачаног егоцентризма, да се у таквом духу васпитавају дјеца – будући људи и супружници, и да отуда живимо вријеме појачане кризе брака. Поред тога, свако од говорника је изрекао низ поука и препорука како и зашто треба дати шансу сваком браку да покуша изаћи из тренутне кризе.

https://www.youtube.com/watch?v=7jjduYpwJQs

Pin It on Pinterest

Share This