Select Page

Друга недјеља Часног поста – Пачиста, посвећена Светом Григорију Палами, молитвено је прослављена у острошкој светињи 31. марта 2024. љета Господњег.

Светом литургијом у Цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је протојереј Младен Томовић, барски парох, а саслуживала су му острошка сабраћа јеромонах Николај и јерођакон Зосима.

Одговарала су острошка братија, уз молитвено учешће острошког монаштва и бројних вјерника.

Послије читања зачала из Светог јеванђеља о исцјељењу раслабљеног, сабранима је бесједио о.Младен.

– Тај човјек раслабљени је био потпуно немоћан, једино је ум његов био чист, а тијело потпуно раслабљено и непокретно. Он је, како свједочи и како говори Свети Григорије Палама, имао прије свега наду у Бога да ће га Господ исцијелити. И та њихова нада и упорност, а зашто упорност? Јер га нису могли од великога народа пронијети до Господа, јер је Господ дошао у Капернаум тихо, да нико не зна, да се не би људи превише окупљали, али Господ чудеса која је чинио није могао да сакрије и људи су долазили у огромном броју и окружили ту кућу у коју је Господ био, а онда су они, не знајући како да дођу до Господа, пронијели га преко крова и положили пред Господа. Господ кад је видио шта су они урадили, рекао је: Синко, опраштају ти се гријеси твоји. Нимало случајно јер знамо, драга браћо и сестре, да од гријехова људских долазе и све болести – рекао је о. Младен.

Он је подсјетио да су међу народом били и фарисеји и садукејим, који су такође пратили Господа да би га ухватили у некој ријечи и оптужили.

– Они су помислили у срцима својим ко је овај који може опраштати и гријехе и друге неке ријечи. А Господ знајући шта је у срцима њиховим, јер ту се пројављује божанство и божанска природа, јер је Господ наш Исус Христос, драга браћо и сестре, потпуни Бог и у  потпуности човјек, Богочовјек, Спаситељ наш, Он видеше њихове мисли и помисли, говори им: Зашто помишљате то у срцима својим. И Он исцјељује овога болесника, говори му: Узми одар свој, иди дому свом, јер ти се гријеси опраштају – бесједио је о. Младен, додајући да је раслабљени потом огласио чудо, а народ је прославио Бога.

О. Младен је подсјетио да данас славимо Светог Григорија Паламу, великог богослова наше Цркве, који је живио 14. вијеку који је предводио исихазам – тиховање у молитви, у тишни умно-срдачном молитвом која гласи ”Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешног”.

– Основно у учењу Светог Григорија Паламе је да је он потпуно јасно разликовао суштину Божију од енергија Божијих. То је оно што треба да знамо, за разлику од оних са којима се спорио, а спорио се са једним богословом са запада Варлаамом Калабиријским који није разликовао суштину Господњу, Божију од енергија и сматрао је да се том умно-срдачном молитвом и молитвом погружењем срца свога и скрушеним срцем, како каже Свети пророк Давид, не могу сагледати, не може човјек да види и да осјети, да доживи ту Таворску свјетлост. А Свети Григорије Палам је тврдио другачије и зато се он са правом слави данас, јер је и то једна побједа православља – поручио је о. Младен.

Бесједа о.Младена Томовића

Сабрани који посте Васкршњи пост примили су Свете тајне Христове.

Све фотографије

Извор: Манастир Острог

Pin It on Pinterest

Share This