Select Page

На сиропусну недељу, служена је Света литургија у Цркви победоносна Георгија под Горицом.

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Драган Станишић уз саслужење протојереја Мирчете Шљиванчанина, старешине цркве, протојереја-ставрофора Милете Кљајевића и ђакона Луке Павићевића, док је молитвено учествовао прота Јован Радовић.

На литургијске возгласе одговарали су појци Цркве Светог Ђорђа, којима је руководио прота Радовић.

Након прочитаног јеванђелског зачала словом поуке сабранима у храму Господњем обратио се началствујући свештенослужитељ, прота Драган Станишић:

„Славећи Светог Герасима Јорданског подсјећамо се предстојећих дана Великога поста, који практикујемо већ вјековима. Пролазећи кроз овај пост, ми учимо како се воли. Имамо молитву Св. Јефрема Сирина – Господе и Владико живота мојега – којом се молимо током Часног поста, да би видјели своја прегрешења; јер смисао покајања је да видимо гдје гријешимо. А сам смисао поста је подсјећање на то како је Адам изгубио Рај и како га је Нови Адам задобио“, поручио је началствујући свештенослужитељ.

Потом је за полазнике Школе веронауке ,,Свети Ђорђе“ одржан час који води протиница Надица Радовић.

У навечерје седме недјеље до Васкрсења Христова у храмовима се служи Вечерња служба праштања која добија великопосни карактер – што значи да смо већ закорачили у велики и свети период, Свете четрдесетнице.

На крају богослужења, једни од других тражимо опроштај и једни другима опраштамо, како би  припремљени и измирени са свима, ступили на пут Подвигоположника Христа.

Елза Бибић

Фото/Видео: Дарко Радуновић

https://www.youtube.com/watch?v=q16sAQGVpt8

 

 

Pin It on Pinterest

Share This