Select Page

У свечаној дворани Матице српске у Новом Саду 16. фебруара 2024. године поводом 198. годишњице од оснивања најстарије српске књижевне, културне и научне установе, одржана је Свечана седница којом је председавао председник Матице српске проф. др Драган Станић.

Свечаној седници Матице српске присуствовали су Преосвећени Епископ бачки др Иринеј, Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, Преосвећени Епископ мохачки г. Дамаскин, чланови Матице српске, као и многобројне личности из културног и јавног живота Српске Атине.

На почетку свечане седнице поздравне речи је упутио професор др Драган Станић, председник Матице српске, а потом се присутнима обратила госпођа Маја Гојковић, потпредседница Владе и министар културе, која је Матици српској честитала значајне јубилеје – 198. годишњицу од оснивања и 200. годишњицу Летописа Матице српске. У наставку свечаности професор др Драган Станић је говорио о двестагодишњици Летописа Матице српске. Председник Матице српске је затим уручио Змајеву награду Матице српске г. Зорану Ђерићу за књигу Азбучне молитве. О награђеној књизи је говорио г. Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске. Присутнима се обратио и аутор књиге Азбучне молитве г. Зоран Ђерић. На крају свечане седнице, стихове из награђене књиге је казивао драмски уметник Југослав Крајнов.

Извор: Епархија бачка

Pin It on Pinterest

Share This