Select Page

У Цркви Светог Димитрија у Колашину у суботу 17. фебруара, послије Свете литургије, служиће се помен блаженог спомена о. Јоилу (Булатовићу), игуману манастира Ћириловац, који се 20. фебруара 2022. године упокојио у Господу у својој задужбини манастиру Ћириловац, гдје је 21. фебруара и сахрањен.

Света литургија почиње у 9 часова.

+++

Схиархимандрит Јоил (Булатовић), игуман манастира Ћириловац код Колашина и дугогодишњи чувар ћивота Светог Василија Острошког Чудотворца, рођен је 20. јула 1940. године као Јошо Булатовић у селу Смрчје код Колашина. На почетку рата остаје без оца Милете, па је њега и браћу кроз искушења рата сама чувала и подизала мајка Марија. Непосредно након рата породицу је задесила трагедија која је оставила снажан печат на његов даљи живот – у једном дану су од нађене бомбе погинула три његова брата, а преживио је само његов брат Јанко.

Послије завршене основне школе у Колашину, матурирао је у беранској гимназији, а Педагошку академију завршава на Цетињу. Радио је као наставник хемије петнаестак година, све до инвалидске пензије, у Основној школи „Вуко Јововић“ у Даниловграду.

Од ране младости показивао је занимање за духовност и Цркву. У недостатку искусних духовника у Црној Гори, тада духовно разореној од безбожног режима, за руковођење у црквеном животу одабрао је чувеног витовничког старца Тадеја. Након неколико посјета Светој земљи крајем седамдесетих и почетком осамдесетих година прошлог вијека, одлучује да се посвети подвижничком животу, живећи у свијету по правилима монашког аскетизма. Крајем осамдесетих година постаје активни члан духовне заједнице која се у манастиру Ћелија Пиперска формирала око блаженог спомена архимандрита Лазара.

На свом имању код Колашина од средине деведесетих, започиње градњу своје задужбине – манастира Ћириловац, који је освештан у септембру 1999. године када бива постављен за игумана манастира. Већ наредне године се формира манастирско сестринство. Иако се манастир налази забачен у планинама и до њега води макадамски пут, стотине људи је сваког дана долазило у манастир за савјет, молитву и исповијест.

Године 2005. блаженопочивши Митрополит Амфилохије је, са још три архијереја, осветио црквицу рађену по узору на срушену ловћенску капелу, коју је отац Јоил подигао на врху Бјеласице по имену Кључки Тавор и посветио Преображењу Господњем. У непосредној близини манастира Ћириловац  2007. године освећен је и мушки манастир посвећен Богородици Јерусалимској.

Свој монашки живот заокружио је примањем велике монашке схиме 2016. године.

Упокојио се 20. фебруара 2022. након краће болести у својој задужбини манастиру Ћириловац, гдје је 21. фебруара и сахрањен.

 

Pin It on Pinterest

Share This