Select Page

На недељни дан када наша Света црква прославља пренос моштију Светог Игњатија Богоносца, служена је Света литургија у подгоричком Храму Великомученика Ђорђа.

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Драган Станишић уз саслужење свештеника Македонске православне цркве – Охридске архиепископије оца Ристе Наумоског, протојереја Мирчете Шљиванчанина, старешине овог древног храма, протојереја-ставрофора Гојка Перовића, архијерејског намјесника подгоричко-колашинског и ђакона Луке Павићевића.

На литургијске возгласе одговарао је хор Светосавник, под руководством хоровође, Ратке Вујачић.

Након прочитаног јеванђелског зачала словом поуке сабранима у храму Господњем обратио се началствујући свештенослужитеља прота Драган Станишић:

,,Драга браћо и сестре, слушајући Свето јеванђеље, ми познајемо како је силна, дјелотворна и значајна  ријеч Божија за живот Цркве Христове и за живот сваког човјека, а нарочито је значајна за нас овдје који смо се сабрали. Нигдје тако снажно не одјекује јеванђелска ријеч као у цркви, када је слушају вјерни који су дошли да се причесте, да приме Тајне Тијела и Крви Христове; да приме Христа самога – они који су Божији, а то значи, када каже Јеванђеље, да је Господ (мислећи на Јевреје) послан изгубљеним овцама дома Израиљева.

А са друге стране Хананејку, која вапије ка Њему, готово тај њен род – назива псима.

Дакле, људи које је Бог створио, тако су губили однос са Богом и задобијали, да су једни били блиски Богу и тежили к Њему, а други су лутали, клањали се идолима, срљали у безбожништво и многобоштво.

Ова јеванђелска прича говори, да ипак може кад-тад, постати сваки човјек Божији и надмашити онога који је дуго био Божији, а због неких својих гријехова, неваљалстава, престао да буде Божији.

Тако видимо, овај догађај гдје она чији је род, чији су преци били отуђени од истине Божије и неспособни да вјерују у Бога, – верује снажно и осјећа; што говори да је у сваком човјеку усађен отисак онога знања које говори о Богу.

И то Црква Христова изражава непрекидно од времена Новога завјета, да свако може бити Божији и остати Божији, у вијеки вјекова; без обзира колико раније његови преци нису могли или нису били Божији.

Зато данас слушамо ове ријечи које нас подстичу, да будемо свагда Божији, дјеца Божија, Онога Који је Бог од вјечности, Који је Бог у сва времена, бескрајни, савршени Бог, истинити, живи Бог у кога ми вјерујемо и Који нас милује и благосиља када год вапијемо, као ова Хананејка, од свег срца, све душе: Господе помози!“ – поручио је началствујући свештенослужитељ прота Драган Станишић.

Након причешћа Светим Христовим тајнама, заједничарење свештенослужитеља и парохијана настављено је у Светогергијевском дому, уз појање хора Светосавник.

Елза Бибић

Фото/видео: Дарко Радуновић

https://www.youtube.com/watch?v=xULS6aA92_o

 

 

Pin It on Pinterest

Share This