Select Page
О. Иларион Ђурица поводом упокојења монаха Димитрија (Кунарца) сабрата манастира Светих Архангела на Превлаци
МОНАХ ДИМИТРИЈЕ (КУНАРАЦ)

*1943 – +2024

Данас (9. јануара, на празник Св. првомученика и архиђакона Стефана, у манастиру Михољска Превлака) испраћамо са радосно-тужним појањем нашега сабрата монаха Димитрија Богу на истину, како каже наш народ. Радосни смо јер је он настојао да своју задњу деценију живи за еванђелски идеал, а тужни смо што се растајемо од њега. Дакле, отац Димитрије је свој живот посветио Богу, односно он се Богу потпуно предао. Ваљало би да овом приликом када испраћамо новопрестављеног осветимо једну необориву чињеницу, да је Бог онај који се први дао нама. Пресвета Богородица, Свети великомученик Димитрије, Свети првомученик и архиђакон Стефан и сви Свети данас нам показују језгро Божијег дјеловања, а то је Божје непрестано давање себе људима. Бог нам се предаје не зато што смо веома наочити и млади, интелигентни, веома образовани и честити. Бог напросто жели да буде са нама, јер смо ми чудо Његовог стварања. Божја љубав је као материнска неусловна, дочим је Божја љубав као условљена увијек очинска.

Наш сабрат монах Димитрије се потрудио по својим моћима да буде угодан храм за Бога. Одазвао му се родивши двојицу синова и пошто је сахраниои своју супругу јавио се у Цркви као монах. Како се он одлучио да напусти живот у свијету и крене у потпуно друкчији живот. Заволео је монаштво и истраживање на подручју духа. Из Светог еванђеља видимо да Господ позива оне које је Он хтео, а не оне који су то заслужили. Не оне најбоље, а ни оне који су завршили високе школе, победили на конкурусу, него једноставно оне које је Он сам хтео. Изабрао их је, позвао их је да буду са Њим. Није их позвао и оставио, односно није их препустио самима себи. Позвао их је да буду и благују с Њим, не због тога што су били пуни хришћанских врлина. Овога нашега сабрата Димитрија Господ је позвао да вечно бива с Њим, јер је био покајник и када је стварао породицу и када се монашио. Позвао га је Господ, јер је био побожан, њежан и благ човјек, гостољубив и племенит. Позвао га је, срце добро, човек Христових врлина, искрене пријатности и побожности.

Упокој Христе уснулог служитеља Твога монаха Димитрија, молитвама Свесвете Богородице, Претече, Апостола, Пророка, Јерараха, Преподобних и Праведних и свих Светих. Вјечнаја памјат! Бог да му дух-душу прости! Амин!

 

Pin It on Pinterest

Share This