Select Page

Празник Сабора Светог Јована Крститеља торжествено је прослављен у црмничком селу Лимљани.

У Саборном храму Светог Јована Крститеља одслужена је Света литургија којом је началствовао свештеник Павле Божовић, парох момишићки, саслуживали су јеромонах Никон Кокотовић, игуман Манастира Светог Николе у Брчелима и свештеник Крсто Пламенац, парох црмнички. За пјевницом је одговарало сестринство манастира Горњи Брчели. По заамвоној молитви благосиљани су славски дарови и освештан нови полијелеј.

Домаћин славе био је г. Никола Клисић са породицом, а кумство за наредну годину је преузео г. Илија Клисић.

На крају Свете литургије о. Павле је вјерном народу честитао данашњи празник, истичући да је Свети Јован Крститељ, коме је посвећен овај свети храм, крстио Господа нашега Исуса Христа, научивши и нас тако да сви приступамо тој Светој тајни, и не само да приступамо, него да и схватимо колики је и какав је то велики дар који добијамо на крштењу.

По његовим ријечима када се крстимо, миропомажемо, рађамо се наново да живимо и високо летимо небеским пространством као орлови. Међутим, врло често деси се, као у оној причи, да се орлово јаје из свог гнијезда скортља до кокошињца и да тај орлић одраста у кокошињцу загледан у земљу, тражећи које зрно да поједе, заборављајући да је његова природа да лети високо и пара облаке и да буде слободан.

„Тако и ми хришћани, врло често заборављамо да смо позвани да летимо и будемо небеска бића, да смо позвани да не стојимо и не проводимо наш живот загледани у под да ли ћемо наћи какво зрно да поједемо, већ треба да гледамо ка небу и да тамо сусрећемо нашу браћу и сестре. А наша браћа и сестре на небу су Свети Божији људи: Свети Василије Острошки, Свети Петар Цетињски… и најсветији и највећи од жене икад рођени Свети Јован Крститељ. Нека је свима на здравље и спасење ова Света служба Божије и овај полијелеј дуго да сија. Честитам Црквеном одбору и свима који су се потрудили да овако лијепо украсе храм. Да сија вјековима и да се и наши потомци овдје окупљају као што то ми чинимо данас. Још једном и безброј пута: Бог се јави!“

К.П/В.Д.

 

Pin It on Pinterest

Share This