Select Page

У недјељу пред Божић – Светих отаца, 31. децембра 2023. љета Господњег, саборно и молитвено било је у острошкој светињи.

Светом литургијом у цркви Свете Тројице началствовао је игуман манастира Пиносава архимандрит Петар, некадашњи монах Цетињског манастира и игуман манастира Врањина. Саслуживали су му острошки игуман архимандрит Сергије и острошка сабраћа архимандрит Мирон, јеромонаси Владимир и Николај, јерођакон Зосима, као и протојереј Живан Вукојевић, парох у Бијелој код Херцег Новог.

Одговарала су острошка братија уз молитвено учешће бројног монаштва и вјерника.

Бесједећи сабранима послије читања Светог јеванђеља о земаљском родослову Господа Исуса Христа и Његовом чудесном рођењу, о. Петар је истакао да празник Оци већ мирише на Божић.

– Прије него што прославимо Рођење Христово, сјећамо се да је Он заиста постао истинити човјек. Ако је Он заиста постао истинити човјек, значи да има своје претке по тијелу, по својој човјечанској природи. Он је управо зато постао човјек и рођен, и ми смо Његовим рођењем наслиједили бесмртност и да би се духовно родили Духом Светим, у Светој тајни крштења, у Светој тајни живота у Цркви кроз свете богочовјечанске врлине и Свете тајне Христове. Да се сјетимо тога да и ми сами имамо своје претке по тијелу и да их се увијек морамо сјећати и молити се за њих. Свако од нас има неке своје дубоке коријене, још од Адама – рекао је о. Петар.

Како се Божић приближава, објаснио је о. Петар, Црква нас полако уводи у свету тајну кроз ријечи о рођењу Господа Исуса Христа од Богородице Марије која је зачела од Духа Светога.

– Дешава се значи једна велика тајна, па ће родити Сина и надјенуће му име Исус. Најљепше, најспасоносније, најслађе име под капом небеском, без кога се ниједан човјек не може спасити. Име Исус које је заповијеђено нама хришћанама да га се свакодневно сјећамо, јер оно је страшно за наше непријатеље и носи огромну божанску силу. Исус ће спасити народ свој од гријехова њихових. Он није дошаоп да спаси било који народ појединачно, већ народ који повјерује у Њега, а то су сви народи који повјерују у Њега – бесједио је о. Петар.

Бесједа о. Петра

Сабрани који посте Божићни пост примили су Свето причешће.

Послије причешћа, игуман о. Сергије је поучио вјерни народ да не одлази прије завршетка Литургије и отпуста.

Бесједа о. Сергија

На крају Литургије, о. Петар је сабранима дијелио дарове, што је обичај на данашњи празник, када дјеца треба симболично да вежу очеве, а они да се дријеше поклонима.

Све фотографије

Извор: Манастир Острог

 

Pin It on Pinterest

Share This