Select Page

У другу недјељу пред Божић – Недјељу праотаца, на празник Преподобног Данила Столпника, 24. децембра, када наша Света црква молитвено прославља Материце, саборно и молитвено било је у острошкој светињи.

Светом литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је острошки сабрат јеромонах Владимир, а саслуживали су му игуман архимандрит Сергије, јеромонаси Роман и Николај и јерођакон Зосима, као и протојереј Данило Дамјановић, мојковачки парох.

Евхаристијском сабрању молитвено је присуствовало бројно монаштво и вјерници, а одговарала су острошка братија.

Сабранима је након читања Светог јеванђеља бесједио о. Данило.

– Ми људи и имамо изговоре када нас Господ призива у дом свој, у њедра своја, на Литургију своју да обједујемо са Њим, да једнапут започено спасење своје душе. Али како је то изводљиво ако не почнемо сад овдје на земљи, ако не послушамо Ријеч Господњу која је увијек жива, увијек спасоносна, увијек вјечна, увијек свесавршена и свесавремена и једино намијењена и дарована нама људима, и Господ што је могао да дарује, чак и Сина свога, даровао Га је, жртвовао Га је, принио Га је из љубави према нама људима који смо Његова дјеца, Његова породица, јер сваки је човјек створен по лику, слици и прилици Бога живога. И Господ не може да не воли човјека. Из љубави према човјеку је Господ дошао у овај свијет и претрпио страшне прогоне, пљувања, шибања и гажења, од кога, опет од нас људи. Господ Бог родитељ наш зна шта треба нама. А ми људи кажемо, не могу отићи у цркву, не могу на вечеру, не могу ићи на Литургију, не могу испоститити пост, јер је нешто пролазно важније од нечега што је небеско, што је вјечно, што је прије свега суштинско питање моје личности и мојег спасења. Треба да радимо све што је земаљско, ти послови наши и обавезе они су неопходни, али нијесу саме за себе циљ. Оне ме неће спасити, оне су моје послушање и моје вјежбање у добру. Али нађимо вријеме за Литургију, нађимо вријеме за богослужење, нађимо тај сат, сат и по и одложимо све остало земаљско – рекао је о. Данило.

Подсјетио је да данас славимо и празник Материце, посвећен мајкама нашим.

–  Свака наша мајка хришћанска, побожна, честита мајка шта је ако није она која носи Христа Бога у себи. Да не помињем оне наше свете старице, чеситите мајке којима није требао календар, које су радиле све своје земаљске послове, обављале ревносно, послушно, мирно, али су биле и мајке, нису биле чедоморке. Свако дијете су донијеле као дар, као благослов Божији без роптања, као свете угодне жене. А гдје су данашње мајке? Бирају пол и бирају вријеме кад ће да роде. Питају се оне, а не пита се Бог. Да бисмо се вратили себи и да бисмо били спремни, трезвени и свјесни да Господ призива све нас у све дане живота, сви заједно треба да будемо послушни, све што имамо оставимо, нађимо сат и по – два за Литургију – бесједио је о. Данило.

Бесједа о. Данила

Сабрани који посте Божићни пост, примили су Свето причешће.

Извор: Манастир Острог

Све фотографије

Pin It on Pinterest

Share This