Select Page

Евхаристијским сабрањем црква на Мокринама код Херцег Новог, прославила је 17. децембра своју храмовну славу – Свету великомученицу Варвару.

Свету литургију је служио архијерејски намјесник о. Обрен Јовановић уз саслужење локалног свештенства и молитвено присуство бројних вјерника.

Тумачећи прочитана јеванђелска зачала, отац Обрен је казао да нам она поручују да непрестано прилазимо Христу, да идемо ка Њему, да се Њиме надахњујемо како би исцјелили своју душу и срце те имали духовно, душевно и тјелесно здравље:

– То нам данас поручује Свето јеванђеље и када добијемо благослов Божији треба да идемо и не гријешимо, јер је суштина нашег живота да живимо часно.

Када би данас писали Свето јеванђеље, додао је, записали би следећу јеванђељску причу:

– Пролажаше Исус кроз Боку которску и крену ка Херцеговини и дође у једно лијепо село Мокрине и угледа Цркву Свете Варваре и угледа Господ народ окупљен око Светог храма, око самога Христа. Ми управо данас личимо на другу јеванђељску причу, гдје се народ тиска око самог Христа да би се исцјелио од својих немоћи, а шта су храмови Божији него хаљине Христове које су нам остављене на земљи да долазимо, да се Богу молимо, да се исцјељујемо и примамо Божији благослов.

Господ нам је дао више него онима у јеванђељској причи.

– Призвали смо данас Оца, Сина и Светог Духа на Светој литургији, који је наш принос љеб и вино претворио у само Тијело и Крв Исусову. Причестили смо се самим Христом, нисмо се дотицали Његове хаљине, већ смо Га примили у своје биће и на тај начин себе освештали, истакао је у бесједи о. Обрен Јовановић.

Постоје три цркве посвећене Светој Варвари у Црној Гори, а оно што је интересантно је да се једна од њих налази баш на Мокринама, на самој граници са Херцеговином, казао је испред Црквеног одбора Мокрине Никола Никша Гојковић и подсјетио на обнову храма.

– Вишегодишња обнова завшена је прошле године, чиме је храм добио љепоту какву залужује. Уложено је пуно рада и труда, али је све минорно када видимо ово сабрање данас, казао је Гојковић.

Након Литургије и литијског опхода храма, пререзан je славски колач.

Извор: РТХН

 

Pin It on Pinterest

Share This