Select Page

У оквиру циклуса разговора о вјери и животу “Исток са висине”, јереј Павле Божовић, старешина Цркве Св. Георгија и Светих момишићких мученика у Подгорици, одржао је у суботу, 9. децембра, у Парохијском дому Цркве Светог Николе у Старом Бару, предавање на тему “Проблем мржње и одговор Цркве”.

Подгорички парох о. Павле је казао да је период поста прилика да се обасјани љубављу Божијом погледамо, да из нас исија та свјетлост Његове љубави, да продре у оне дјелове нашег срца и душе који нису тако добро освијетљени, а гдје се врло често крију различити духови. По његовим ријечима мржња је једна од најопаснијих духовних болести за коју врло често свако од нас мисли како је не гаји у свом срцу и како је нема ни према коме, а врло често она спава у нама прикривена различитим другим маскама. Зато смо позвани да тај феномен мржње управо посматрамо из Божије перспективе – да посматрамо из перспективе некога ко мржњу не познаје и ко је у себи нема.

„Бог је љубав, а ко у љубави пребива у Богу пребива. Ријеч љубав је тешка за разумијевање и ако не успијемо да уђемо у саму суштину те љубави, то ће за нас остати само празно слово. И као свако слово и свака ријеч која се често понавља и некритички понавља она губи на вриједности и зато морамо да јој вратимо њено истинско значење. Истинска Христова љубав је љубав која исцјељује, што значи да оно што није у потпуности читаво, она надограђује. Да пробамо да са својом љубављу покријемо ману свакога другога човјека, да пробамо са својом љубављу да покријемо сваки његов недостатак, да наша љубав не буде само празна ријеч, него да постане дјелатна реалност. Онда мало по мало и успјећемо да искоријенимо и мржњу у сопственом бићу и још важније, онда ћемо можда успјети да помогнемо и ближњем нашем, да се и он сам избори са сопственом мржњом. Али никада не заборавимо да ни ја, ни он, ништа не бисмо могли да урадимо да нема Бога и те Његове љубави која заправо чини да и ми успјевамо да нешто промијенимо на себи“, поучио је сабране у Парохијском дому Цркве Светог Николе у Старом Бару јереј Павле Божовић.

Весна Девић

Pin It on Pinterest

Share This