Select Page

Света литургија служена је јутрос на празник Сабора бестелесних сила – Аранђеловдан у Цркви Светог Ђорђа под Горицом.

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Милета Кљајевић уз саслужење браће свештенослужитеља овог древног подгоричког храма – протојерејем Мирчетом Шљиванчанином, старешином цркве, протојерејем-ставрофором Милуном Фемићем,  протојерејем Јованом Радовићем и ђаконом Луком Павићевићем. Молитвено су учествовали протојереј-ставрофор Гојко Перовић, архијерејски намјесник подгоричко-колашински и прота Драган Станишић.

На литургијске возгласе одговарали су појци Цркве Светог Ђорђа.

Након прочитаног јеванђелског зачала словом поуке сабранима у храму Господњем обратио се началствујући свештенослужитељ, прота Милета Кљајевић:

,,Старо учење које се налази готово у свим религијама јесте учење о борби између добра и зла, свијетлости и мрака, стога се и вјеровање у невидљиви свијет, заснива на том начелу. По предању, око престола Бога Саваота, Сведржитеља неба и земље има безброј Анђела и небеских сила; то је свијет који слави и прославља Бога, извршујући Вољу Творца свога. Један од најсветлијих Анђела, обузет злобом, охолошћу и жељом за влашћу и величином, одцијепио се од Бога и устао против воље Свевишњега. За собом је повукао велики број Анђела. То је био Сатанаило; тада, као што предање тврди, Свети архангел Михаил са свим небеским хоровима је запијевао славу Пресветој Тројици – Свет, Свет је Господ Саваот.

По учењу Цркве велики је број Анђела, а Арханђела само седам. Као првог Црква признаје Михаила, који је први устао против охолог Сатанаила. Он је небески ратник, на славу Божију и на добробит људи (зато њега сликају у војничкој опреми са мачем у рукама док је под његовим ногама, побијеђени зао дух). Име Михаило значи: Ко је као Бог.

Други је Архангел Гаврил, чије име значи Сила Божија, који је вјесник Воље Божије.

Трећи је Рафаило, који помаже страдалницима и онима који су у тешким невољама те му и име значи, Помоћ Божија.

Урил је четврти Архангел који је Огањ Божији, јер је носилац Свијетлости.

Салатил је пети Архангел чије име значи, врховни молитвеник Божији.

Шести је Архангел Јегудил а седми је Варахиљ, чије име значи: Благослов Божији.

Мјесец новембар је изабран за прославу небеских сила зато што је новембар био девети мјесец, а март се рачунао као први и тиме је симболизирано, учење Цркве о девет чинова Анђелских. Док је овај датум узет (8/21. 11), зато да би нам се наговијестио Други Долазак Христа Спаситеља на земљу, који ће бити у осми дан.

Нека Свети архангел Михаило за све вас измоли благослова, здравља, памети, љубави Божије, весеља, радости и свакога добра. Нека је срећна слава славарима, да је славимо на многаја и благаја љета, Амин Боже дај!“ – поручио је прота Кљајевић у подгоричком храму.

Затим су сви они који су се припремили приступили Светој чаши у Светој тајни причешћа.

Потом су свештенослужитељи приступили освећење славских приноса данашњим свечарима.

Елза Бибић

Фото/Видео: Дарко Радуновић

Pin It on Pinterest

Share This