Select Page

У суботу, 18. новембра 2023. године, предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић на завршетку свог боравка у Будимпешти, посјетио је Сентандреју, гдје је имао пријатан и братски сусрет са Његовим преосвештенством Епископом будимским господином Лукијаном у епископском двору.

Преосвећени Владика Лукијан пожелио је срдачну добродошлицу предсједнику Мандићу, нагласивши да је ово прва званична посјета једног високог државног функционера Црне Горе Епархији будимској и уопште некој институцији српске мањинске заједнице у Мађарској и рекавши да је Сентандреја град од посебног значаја за цијели српски народ јер је управо на том, до тада пустом мјесту, након прве велике сеобе Срба под вођством Патријарха Арсенија III Чарнојевића свој дом изградило 8000 српских породица. Предсједник Мандић је захвалио Владици на топлом дочеку и најавио освјежавање односа званичне Црне Горе са нашим народом у расијању, а посебно са Мађарском.

Владика Лукијан је искористио прилику да упозна уваженог госта са положајем Српске православне цркве у Мађарској као и са општим условима живота и рада Епархије будимске и уопште битисања српске заједнице у Мађарској и рекао да би желио да сви грађани Црне Горе, православне вјероисповјести, приликом обиласка Будимпеште посјете и ово мјесто, јер су и њихови преци овај крај доживљавали својим домом.

Састанку су присуствовали архијерејски замјеник протојереј-ставрофор Војислав Галић, секретар Епархије протосинђел Варнава Кнежевић и ђакон Стефан Милисавић.

.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This