Select Page

Пред читалачком публиком се нашао нови 393. број „Православног мисионараˮ, званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе. Тема петог по реду броја у 2023. години носи наслов: „Правда људска и правда Божијаˮ. На насловној страни наведеног броја налази се светлопис блаженопочившег митрополита црногорско-приморског Амфилохија (1938-2020).

Презвитер др Оливер Суботић, главни и одговорни уредник часописа, у оквиру свог уредничког уводника промишља о правди и свенародном покајању. Између осталог, указује да је Бог једини који ће у Онај дан изрећи истински и праведан суд за свакога човека, док је нама дато у задатак да у оквирима историје тежимо ка истини и правди.

„Нема већег суда од закона љубавиˮ наслов је беседе јеромонаха Макарија (Имамовића), игумана свештене Светоуспенске обитељи манастира Савина у Херцег Новом. Беседу коју доносимо у целости, игуман Макарије је изговорио на светој Литургији у манастиру Савина, у двадесету недељу по празнику свете Педесетнице, 23. октобра 2017. лета Господњег.

У рубрици „Живот у Христуˮ објављен је ауторски текст протопрезвитера др Николе Маројевића који пише о бремену богатства. Никшићки прота поучава да се окренемо стицању истинског блага, да пунимо спремнице своје душе, заједно са апостолом љубави Павлом, милосрђем, добротом, смиреноумљем, кротошћу и дуготрпељивошћу.

У наставку уводног дела 393. броја доносимо и Крстовданску беседу ђакона др Ђорђа Петровића, који подсећа да је тајна крста у Сину Божјем, јер на крсту видимо човека, а Он нам открива Бога, стога крст постаје откривење Бога и јединог праведног човека.

Благодарећи нашем сараднику Небојши Ћосовићу у преводу са руског језика, објављен је текст протојереја Андреја Чиженка под насловом: „Од чега настаје ужурбаност?ˮ. Наведени текст је објављен у рубрици „Хришћанска етикаˮ.

О значају поезије и христолике љубави са песникињом Анђелом Бацковић из Никшића разговарао је катихета Бранислав Илић. Млада песникиња са читаоцима нашег мисионарског гласила дели своја сведочанства о значају поезије која свој врхунац добија у помагању ближњима и потребитима, подсећајући да дугујући љубав једни другима, чинимо једне друге потпунима. Наведени интервју доступан је и на званичној интернет страници часописа у рубрици „Интервјуиˮ.

У рубрици „Уреднички изборˮ читаоцима доносимо одломак из другог издања књиге протопрезвитера-ставрофора др Саве Б. Јовића „Рађање оцаˮ.

Уводни део 393. броја „Православног мисионараˮ закључен је рубриком „У дијалогу са атеизмомˮ у којој ђакон др Александар Милојков доноси трећи део текста о родној идеологији.

Својим ауторским текстом под насловом „Правда и истинаˮ централни (тематски) део овог броја отвара протопрезвитер-ставрофор мр Слободан Бобан Јокић, архијерејски намесник никшићки. Никшићки прота указује да је неправда непријатељ и Бога и људи, док правда Божја постаје људска, јер је људска природа сабрана у Христу и удеоничари у Божијој правди. Наведени текст доступан је и на званичној интернет страници часописа у рубрици „Одабрани текстовиˮ.

Протопрезвитер Александар Јевтић, парох при Светосавском храму у Краљеву, доноси нам истиниту причу о земаљској и небеској правди. Према сведочењу проте Александра, иако чекамо Васкрсење мртвих и живот будућег века, понекад се деси да дочекамо правду и овде на земљи.

О значају правде која је спора, али достижна, са протопрезвитером-ставрофором др Велибором Џомићем, духовником при цркви Ружици и капели Преподобне Параскеве на Калемегдану, разговарао је презвитер др Оливер Суботић. Наведени интервју доступан је и на званичној интернет страници часописа у рубрици „Интервјуиˮ.

Маријана Пилиповић указујући на једну од поука знаменитог светогорског старца Преподобног Пајсија, пише о правди у перспективи спасења душа, и подсећа на важну истину, да ниједна наша слика није пред светом важнија од спасења наших душа.

О благочестивој царици Ани, супрузи Светог цара Уроша за овај број пише историчар др Ђорђе Вуковић, сагледавајући њену личност у светлу правде Божје. Читајући текст нашег сарадника спознаћемо истину да је правда Божја достижна, без обзира на проток времена.

У рубрици „Вишедетне хришћанске породицеˮ доносимо исцрпну репортажу Радмиле Грујић о шесточланој породици Станишић из београдског насеља Железник.

О значају хришћанског живота и напредовања у врлини, разговарали смо са Горданом Стијачић, новинаром и водитељем РТС-а. У оквиру интервјуа који се нашао на страницама новог броја „Православног мисионараˮ наша саговорница је упутила многе поуке, сведочећи да је живот без љубави бесмислен. Разговор са нашом познатом новинарком и водитељком крунисали смо стиховима једне од њених песама. Наведени интервју доступан је и на званичној интернет страници часописа у рубрици „Интервјуиˮ.

Рубрика „Из библијске ризницеˮ доноси нам занимљиву и поучну причу о тамјану. У оквиру наведеног текста ауторка нас упознаје са светописамским сведочанствима о тамјану, као и о символици тамјана и његовој богослужбеној употреби.

Садржај овог, 393. броја званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе, закључен је рубриком „Сећањаˮ у којој се презвитер др Оливер Суботић присећа лика и дела блаженопочившег професора Боривоја Јелића (1934-2011).

* * *

ИНФОРМАЦИЈЕ О НОВОМ БРОЈУ, КАО И ЗВУЧНИ ЗАПИСИ ПРОМОЦИЈЕ ЧАСОПИСА У МЕДИЈИМА, ДОСТУПНЕ СУ НА ЗВАНИЧНОЈ ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦИ ЧАСОПИСА: https://misionar.spc.rs/misionar.php?ARHIVA=393

* * *

Православни мисионар – званично мисионарско гласило Српске Православне Цркве за младе, можете купити у храмовима Српске Православне Цркве и црквеним продавницама и књижарама, а о начину претплате могуће је информисати се путем имејл адресе pretplata@spc.rs или путем наше интернет странице на адреси http://misionar.spc.rs.

 

Катихета Бранислав Илић,

члан уређивачког одбора „Православног мисионараˮ

задужен за односе са медијима

Pin It on Pinterest

Share This