Izaberite stranicu

Ах, дивна поезија искра таинствена – Песничке посвете Његошу

Трибина „Ријеч“ УКЦГ одржаће песничко вече у част свевременог и неприкосовеног песничког генија Петра Петровића Његоша поводом 210 година од рођења, од називом Ах, дивна поезија искра таинствена – Песничке посвете Његошу.

Књижевно дело Ловћенског Тајновидца премостило је понор векова остваривши изузетну поетску индивидуалност мистичним и метафизчким слојевима. Дубоко религиозна Његошева поезија спаја у себи  дух народне песме са романтичарском осећајношћу, снажним ликовима и драмским узлетом као и хиперболизацијом у поетском поступку.

О Његошевом делу највишег реда, поезији која влада над нама и у нама, о тој дивној искри таинственој  говориће: Новица Ђурић, председник УКЦГ, Перивоје Поповић, потпредседник УКЦГ и Милица Краљ, потпедседница УКЦГ и уредница трибине, а затим ће чланови УКЦГ својим стиховима одати почаст врховном песнику и владици Петру Другом Петровићу Његошу.

Вече ће се одржати у четвртак, 16. новембра у 19 часова у манастиру Свети Симеон Мироточиви на Немањин-граду у Подгорици.

Pin It on Pinterest

Share This