Select Page

Поводом обиљежавања 210 година од рођења Петра II Петровића Његоша, током септембра, октобра и новембра у Херцег Новом биће уприличени занимљиви програми.

Манифестацију Његошеви дани у Херцег Новом  организује НВО Спона, казао је јереј Зоран Миљанић гостујући у емисији Новско поподне РТХН.

Спона је светосавска православска омладина новска, организована да се бави спротским, културном  и духовним активностима у циљу баштињења наших народних вриједности. О пројекту Његошеви дани у Херцег Новом  се већ размишљња двије године, а на основу већ реализованих Дана Саве Владиславића, у Херцег Новом које смо такође, прије двије године организовали у нашем граду.

Идеја је да се већина програма одржи у Његошевој школи на Топлој, у којој је најистакнутији владар, владика, филозоф и пјесник Петар II Петровић Његош, учио, а која је била школа Јосифа Троповића.

Поводом 210 година од рођења Ловћенског тајновидца прогами почињу 25. септембра и трајаће до 2. новембра.

– Први програм ће бити посвећен промоцији књиге Сумрак Ловћена. НВО Спона ће организовати овај догађај у Дворани Парк, у 20 часова. Иначе,  избор теме је врло интересентан јер је ријеч о књизи која репрезентује вријеме од изградње Ловћенске капеле, у првој половини 19. вијека, односно, од 1845. године до Мештровићевог пројекта, казао је Миљанић.

Промоција књиге Црна Гора кроз историјска документа, народ, језик, црква, држава биће одржана 5. октобра. Предавање на тему: Његош као класични пјесник српске културе ,поводом 210 година од рођења Петра Другог Петровића Његоша биће одржано 12. октобра. Фолклорно и гусларско вече на тему: Пјесмом и игром о Његошу, биће уприличено 19. октобра. Предавање на тему Отказ српском језику је планирано да се такође у Дворани Парк одржи 24. октобра. Програм насловљен Српско – руско музичко поетско вече, планирано је другог новембра.

Дан Његошевог рођења, 13. новембар, од прошле године се у Црној Гори обиљежава као државни празник.

 

Pin It on Pinterest

Share This