Izaberite stranicu

На 11. недељу по Духовима служена је Света литургија у подгоричком Храму Великомученика Ђорђа.

Светим евхаристијским сабрањем, началствовао је јереј Блажо Божовић уз саслужење протојереја-ставрофора Милете Кљајевића и ђакона Луке Павићевића; док је молитвено учестововао прота Милун Фемић.

За певницом на литургијске возгласе одговарао је хор Свети Сава, под руководством Снежане Поповић.

Након прочитног јеванђелског зачала словом поуке сабранима у храму Господњем обратио се началствујући свештенослужитељ јереј Блажо Божовић, описујући прочитани одломак из Светог јеванђеља по Матеју. Отац је подсјетио да смо чули причу о задуженом слуги, који је толико био дужан, да и кад би све своје, сву своју имовину и породицу дао, не би могао да отплати дуг. Међутим, Господар  који је гледајући слугу свог и његово прегалаштво, сажалио се и опростио му дуг.

То међутим, није он учинио своме другу, који је упола мање био дужан, већ га је бацио у тамницу.

До Господара је доспела вијест о читавом случају где је он позвао злог слугу, рекавши му: Зли слуго, зар се ја на тебе нисам сажалио, зар и ти ниси требао да се сажалиш према своме другу?

Онај који је пажљиво слушао, види да данашање Јеванђеље говори о милосрђу и праштању.

,,И ми такође долазимо у Цркву својом вољом, тражимо Царство небеско, а не знамо да опростимо и нећемо да опростимо, а о милосрђу да не говоримо. Када смо милосрдни и када опраштамо – ми имамо кључеве од своје душе, а то су врлине које нас узводе ка Господу; док онај који не опрашта, враћа се у тамницу своје сопствене душе“, појаснио је отац,  подсјећаујући да и у самој молитви Оче наш се говори, да ће Господ опростити нама, у мјери у којој опраштамо другима.

Началствујући свештенослужитељ је појаснио да када сљедујемо тај примјер Божији, превазилазимо себе самог и гредимо ка Царству небеском .

Потом су сви они који су се припремали, приступили Светој чаши, у Светој тајни причешћа.

Заједничарење свештенослужитеља и парохијана настављено је у Светогеоргијевском дому.

Елза Бибић

Фото: Дарко Радуновић

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This