Select Page

Некад по допуштењу Божјем и по гресима нашим, беси улазе у човека, поготово пре доласка Христовог та појава је била честа у роду људском, казао је игуман манастира Стањевићи архимандрит Јефрем (Дабановић), беседећи у овој светињи на Светој литургији у петој недељи по Духовима, 9. јула 2023. године, преноси Радио Слово љубве.

О. Јефрем, тумачећи јеванђелску причу о Гадаринским бесомучницима, појаснио је да када демонска сила има утицаја на човека, онда он више не дише радошћу благодати овог света: „Нечастиви то хоће – да се не радујемо овом свету, да се не радујемо једни другима.“

„Ова јеванђелска прича много говори о нама…Како се човек овде на земљи понаша – дезоријентисано и у страху… Тамо где је сила Божја, где је Христова благодат, Љубав је Оца и Духа Светога која дејствује у Цркви, на хришћане, треба да нас утврди да је једино Он судија живима и мртвима, једино ће Он одредити наш коначни пут. Зато овај живот проведимо радујући се, а не у страху“, поручио је о. Јефрем, додајући да данас видимо да и деца пројављују своје страхове на најгори и најтужнији начин.

Након трпезе љубави у манастиру Стањевићи, представљене су књиге „Сећање не сме да стане“, о Светим српским новомученицима и исповедницима 20. века, и „Хлеб живота – записи са предавања“, приређивача гђе Зорица Ковачев.

Прва књига је посвећена нашим сународницима који су пострадали само зато што су били православни Срби, док се друга књига бави богословско-пастирским и црквено-педагошким питањима произашлим из предавања значајних духовника данашњице какви су Епископ Иларион (Лупуловић), протојереј-ставрофор др Дарко Ристов Ђого или јеромонах Рафаило (Бољевић).

Извор: Радио Слово љубве

 

Pin It on Pinterest

Share This